Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: John F. Kennedy

Gustave Eiffel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eiffel

(Alexandre) Gustave Eiffel, geboren als Alexandre Gustave Bönickhausen, (Dijon, 15 december 1832 – Parijs, 27 december 1923) was een Franse ingenieur en ontwerper. Hij ontwierp en maakte het vrijheidsbeeld. Maar toch was het alleen de Eiffeltoren die zijn naam onsterfelijk maakte.

Gustave Eiffel

Vanaf 1856 werkte hij voor een spoorwegingenieursbureau, waar hij de fijne kneepjes van het vak leerde. In 1858 kreeg hij zijn eerste grote opdracht: de Bordeaux-brug. Dat werd een groot succes en vele opdrachten volgden. Het ging zelfs zo goed dat hij in 1866 de Eiffel Maatschappij oprichtte, die zich toelegde op de bouw van ijzeren bruggen. Deze stap was een belangrijke leerschool voor zijn latere meesterwerk, de Eiffeltoren.

Eiffeltoren

De Eiffeltoren in Parijs was tot 1930 het hoogste gebouw ter wereld. Toch wordt het tegenwoordig beschouwd als een van de meest kenmerkend monumenten van de 19de eeuw.

De Eiffeltoren

De Bouw

Hoewel Eiffel zich helemaal alleen verantwoordelijk had gesteld voor dit project, schrok hij toen hij toestemming kreeg om met de bouw te beginnen. Hij twijfelde over de haalbaarheid en was bang voor protesten vanuit de bevolking. Toch begon hij op 1 januari 1887 de bouw.

In de Eiffeltoren werden allerlei voorzieningen aangebracht om zoveel mogelijk bezoekers te trekken. Een van de hoofdattracties waren de liften die tussen de verschillende platforms werden geïnstalleerd. Door twee van de vier pijlers ging een lift (voor 100 personen) van de begane grond naar het eerste platform. Op dit platform bevonden zich restaurants, een bar en een theater. Op het tweede platform waren een broodjeszaak en een kiosk .

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gustave_Eiffel&oldid=688190"