Vader des vaderlands

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willem van Oranje

Een vader des vaderlands is de titel voor persoon die veel betekent voor het ontstaan van een land. Deze persoon heeft vaak, tot op de dag van vandaag, een belangrijke status in dat land. Hij veel voor op bankbiljetten en postzegels. Zo'n persoon heeft een bijna goddelijke status en veel mensen zijn het erover eens dat de persoon goed geweest is voor het ontstaan van het moderne land. Veel dictators geven zichzelf ook die titel, om hun macht te benadrukken.

Een paar bekende vaders des vaderlands:

En van de historische landen:

In België heeft niemand de titel van vader des vaderlands. Koning Leopold I kwam er wel voor in aanmerking, maar was te weinig betrokken bij het oprichten van het land. Ook Suriname heeft geen vader des vaderlands, aangezien de onafhankelijkheid in overleg met Nederland ging en er niemand bij dit proces echt uitsprong.

Vader van Europa

Karel de Grote wordt vaak beschouwd als de vader van Europa. Hij heeft veel gedaan om de eenheid in Europa te krijgen. Nadat zijn zoon Lodewijk de Vrome Europa had verdeeld onder zijn zonen, is het nooit meer een eenheid geworden.

Videoclips

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vader_des_vaderlands&oldid=651658"