Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Mustafa Kemal Atatürk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Atatürk in de jaren 30

Mustafa Kemal Atatürk, vroeger bekend als Mustafa Kemal Pasja of Mustafa, (Thessaloniki, 19 mei 1881 – Istanboel, 10 november 1938) was een legerofficier in het Ottomaanse Rijk en later in Turkije. Hij richtte in 1922 het moderne Turkije op, waarna hij de eerste president werd. Onder Atatürk werden verschillende moderniseringen doorgevoerd, gebaseerd op westerse landen. Atatürk betekent vader van de Turken. Hij wordt in Turkije ook beschouwd als vader des vaderlands.

Levensloop

Hij werd geboren op 19 mei 1881. Hij ging naar de militaire academie. In 1935 verhuisde hij naar Istanboel. Hij kreeg levercirrose. Hij dronk erg veel anijsdrank (raki), terwijl dit erg slecht is voor iemand met levercirrose. Uiteindelijk overleed hij op 10 november 1938. Hij werd pas jaren later begraven, omdat er voor hem een speciaal graf werd gemaakt.

Vernoemingen

De volgende dingen zijn naar hem vernoemd:

Biografie

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mustafa_Kemal_Atatürk&oldid=650437"