Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg
Stem nu op: Japan

George Floyd

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

George Floyd is een Afro-Amerikaanse man die in de Verenigde Staten door politiegeweld om het leven is gekomen.

De man werd gearresteerd vanwege winkeldiefstal, maar werd bij zijn arrestatie op de grond geduwd en daarna wreed behandeld. Het incident werd gefilmd door een omstander, waardoor iedereen kon zien wat er gebeurd was. Politieagent Derek Chauvin, de agent die de arrestatie verrichte, steunde negen en een half minuut lang met zijn knie op de nek van George Floyd. Hoewel Floyd duidelijk aangaf dat hij niet meer kon ademen en de agent hem dus aan het verstikken was, stopte de agent niet. Hierdoor overleed George Floyd. De politieagent is uiteindelijk aangeklaagd.

Dit incident heeft te maken met racisme, omdat Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten vaker te maken krijgen met politiegeweld dan Amerikanen van Europese komaf. Daarom wakkerde de dood van Floyd veel protesten tegen racisme aan. De inmiddels wereldwijde beweging Black Lives Matter (Nederlands: Zwarte levens doen ertoe) heeft veel van die antiracismeprotesten georganiseerd en komt nog steeds op voor de burgerrechten van mensen van kleur.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Maak een account aan en help mee!
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=George_Floyd&oldid=658444"