Kwik

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vloeibaar kwik

Kwik is een soort vloeibaar metaal. Het heeft een zilverwitte kleur. Kwik werd onder andere gebruikt in een thermometer. Er zijn geen andere metalen die vloeibaar zijn bij kamertemperatuur. Kwik is zeer giftig en kan ernstige ziektes veroorzaken. Het symbool voor kwik is Hg. Dat komt van het Griekse woord hydrargyros. Hudor betekent water en arguros betekent zilver. Vloeibaar zilver dus.

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Uub Uut Uuq Uup Uuh Uus Uuo
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Vroeger</span

Vroeger dachten de Chinezen dat je onsterfelijk werd van kwik. Zo was ook de eerste keizer van China overleden aan een grote dosis pillen met kwik erin. Ook dachten alchemisten vroeger dat de vaste vorm van kwik in goud veranderde. De mensen die de vaste vorm van kwik hadden gezien zeiden dat het niet in goud veranderde, maar niemand geloofde hen.

Eigenschappen</span

Kwik heeft een hele grote cohesie wat betekent dat het kwik super goed bij elkaar blijft ook al is het een vloeistof. Het heeft ook hele lage adhesie wat betekent dat het heel slecht bij andere stoffen blijft. Daarom zit kwik ook altijd in bolletjes bij elkaar die heel makkelijk over het oppervlak waar ze op liggen heen bewegen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kwik&oldid=641278"