Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Alexander Stephens

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alexander Hamilton Stephens.jpg

Alexander Hamilton Stephens (Crawfordville (Georgia), 11 februari 1812 – Atlanta (Georgia), 4 maart 1883) was een Amerikaans politicus. Stephens was aanvankelijk lid van de Whig Party, maar stapte later over naar de Democratische Partij. Stephens was de eerste en enige vicepresident van de Geconfedereerde Staten van Amerika onder president Jefferson Davis.

Stephens was een voorstander van de slavernij en vond dat gebieden zelf mochten beslissen of ze moesten toestaan of niet. Hij was aanvankelijk tegen de afscheiding van de Zuidelijke Staten, maar bleef trouw aan zijn staat. Toen Georgia is ook afscheidde, werd hij trouw aan de Geconfedereerde Staten. Stephens staat bekend om zijn Cornerstone Speech, waarin hij stelde dat de Confederatie puur was gesticht vanwege slavernij. Stephens was vicepresident van de Confederatie, maar bemoeide zich weinig met het bestuur van het land. Hij had vaak ruzie met president Davis. Na de oorlog nam Stephens afstand van zijn uitspraken. In 1866 werd hij verkozen tot de Amerikaanse Senaat, maar de Senaat weigerde hem deze zetel te geven. Uiteindelijk werd Stephens lid van het Huis van Afgevaardigden tussen 1873 en 1882. Hierna werd hij gouverneur van Georgia, wat hij bleef tot aan zijn dood.

In zijn latere leven schreef hij ook boeken over de Amerikaanse geschiedenis en de Confederatie. Stephens wordt vaak gezien als de grondlegger van de Lost Cause; een theorie dat de Amerikaanse Burgeroorlog niet ging over slavernij, maar over de rechten van staten. Dit werd gebruikt door Zuidelijke politici om de oorlog goed te praten. De Amerikaanse Burgeroorlog werd hierna een oorlog van Noordelijke Agressie. Zuidelijke politici en generaals, waaronder Stephens zelf, werden als helden afgebeeld.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alexander_Stephens&oldid=679735"