Margaret Mitchell
Margaret Munnerlyn Mitchell (Atlanta (Georgia), 8 november 1900 – aldaar, 16 augustus 1949) was een Amerikaans schrijfster. Mitchell is vooral bekend van haar roman Gejaagd door de wind (1936). Dit boek wordt gezien als een van de Great American Novels (grote Amerikaanse romans) en is vooral bekend door de verfilming Gone With the Wind uit 1939.
Mitchell werd geboren in de staat Georgia, dat behoorde tot de Geconfedereerde Staten van Amerika tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Hoewel deze oorlog al lang was afgelopen voordat ze geboren werd, heeft ze veel meegekregen in haar jeugd van veteranen die in de oorlog gevochten hadden. Het grappige was dat ze hierdoor veel wist over de oorlog, maar niet dat deze staten uiteindelijk de oorlog verloren hadden. Nadat ze eindexamen had gedaan en haar moeder overleed in 1919, werd ze columnist voor de plaatselijke krant. Nadat enkele van haar novellen door uitgevers werden geweigerd, oogstte ze uiteindelijk succes met haar roman Gone with the wind'. Voor dit boek, dat ook een enorm commercieel succes was, ontving ze in 1937 de prestigieuze Pulitzerprijs. Na een auto-ongeluk in 1949 kwam ze uiteindelijk om het leven.
Gejaagd door de wind volgt de zelfstandige Scarlett O'Hara en begint op de vooravond van de Amerikaanse Burgeroorlog. Het boek volgt Scarlett en veel andere personages, waaronder haar grote liefde Ashley Wilkes, zijn vrouw Melanie en haar andere geliefde Rhett Butler. Alle personages worden door elkaar gegooid en verscheurd door de burgeroorlog, ziekten, de dood en de gevolgen van de oorlog. Door het boek heen wordt het duidelijk dat Scarlett alles doet om te overleven, ook al is dit niet echt gepast. Het boek kreeg ook veel kritiek de laatste jaren, net als de film. Dit komt omdat het boek een romantisch beeld schetst van de slavernij en de oorlog aansprakelijk stelt voor het verdwijnen van de plantage-cultuur in de Zuidelijke staten. Het boek is geschreven vanuit een perspectief waarin alle personen geen problemen hebben met slavernij en er niet echt een andere mening gehoord wordt. Aan de andere kant laat het boek zien hoe er over de oorlog in het Zuiden gedacht werd.