Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Harriet Beecher Stowe

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harriet Beecher Stowe

Harriet Beecher Stowe (Litchfield (Connecticut), 14 juni 1811Hartford (Connecticut), 1 juli 1896) was een Amerikaanse schrijfster die als abolitioniste heel veel voor de anti-slavernijbeweging heeft gedaan. Haar beroemdste boek is "Uncle Toms Cabin", in het Nederlands oorspronkelijk vertaald als De negerhut van Oom Tom, en tegenwoordig bekend als De hut van Oom Tom. Harriet Beecher Stowe werd in veel landen door dat boek enorm populair, vooral in Europa. Het werd een beetje de Max Havelaar van Amerika. Ze schreef nog ongeveer tien andere boeken. Ze werd geboren in Litchfield in Connecticut en groeide op in Hartford. Haar vader was een predikant uit Boston. Ze verhuisde in 1832 naar Cincinnati. Ze schreef "De hut van Oom Tom" uit woede nadat het verboden werd om ontsnapte slaven te helpen.

Ontmoeting met Abraham Lincoln

Harriet Beecher Stowe was zo beroemd, dat ze zelfs de president van de Verenigde Staten, Abraham Lincoln, heeft ontmoet. Lincoln zei tegen haar dat haar boek een van de redenen was van de Amerikaanse Burgeroorlog van 1860. In zijn ogen lieten veel Amerikanen zich meeslepen door de christelijke oom Tom die probeerde stand te houden tegen de wrede slavenhouders.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Harriet_Beecher_Stowe&oldid=688290"