Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Reconstructie (Verenigde Staten)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Reconstructie

De Reconstructie (Engels: Reconstruction) was de periode na de Amerikaanse Burgeroorlog. De Reconstructie was de wederopbouw van de Zuidelijke Staten na de oorlog. In de oorlog hadden de Zuidelijke Staten zich afgescheiden, aangezien ze de slavernij wilden behouden. Door de oorlog was veel infrastructuur vernietigd. Aangezien het noorden won, werd de slavernij afgeschaft. Dit leidde tot grote armoede in het zuiden. Om te zorgen dat de Zuidelijke Staten weer opgebouwd werden vond de Reconstructie plaats. De Reconstructie duurde van 1865 tot 1877 en vond plaats onder de presidenten Andrew Johnson en Ulysses S. Grant.

President Abraham Lincoln wilde aanvankelijk het zuiden opbouwen na de oorlog. Lincoln had hiervoor plannen. Hij wilde fabrieken in het zuiden stichten, de steden en infrastructuur weer opbouwen, iedere voormalige slaaf een stuk land geven en iedere voormalige slavenhouder een financiële vergoeding. Doordat Lincoln vermoord werd, kwam er weinig van deze plannen terecht. Andrew Johnson werd president en gaf gratie aan alle soldaten die namens het zuiden in de oorlog gevochten hadden. De generaals en politici (zoals president Jefferson Davis) mochten niet meer in de politiek en het leger dienen. Johnson wilde de staten weer opnemen als zij zouden zorgen dat de slaven ook echt vrijgelaten waren. De Republikeinse Partij, die een meerderheid in het Amerikaans Congres had, vond dit echter veel te mild. Johnson en de Republikeinen lagen steeds over hoop over de Reconstructie eruit moest zien. De Republikeinen startten een afzettingsprocedure tegen Johnson, maar hadden één stem te weinig om de president af te zetten.

Ulysses S. Grant volgde Johnson op en lag meer in lijn met de Republikeinen over de Reconstructie. Grant zorgde ervoor dat het Amerikaans leger in het zuiden gestationeerd was en alles in de gaten hield. Onder Grant zijn ook wetten toegevoegd die de voormalige slaven officieel staatsburger maakten en stemrecht gaven. Daarnaast vocht Grant tegen de Khu Klux Klan (KKK). Na twee termijnen besloot de Republikeinse Partij dat Grant zich niet meer verkiesbaar kon stellen. Tijdens de verkiezingen wist de Republikein Rutherford B. Hayes te winnen door een overeenkomst met Democraten op het zuiden. Hoewel hun staten op de Democratische kandidaat hadden gestemd, stemden de kiesmannen op Hayes. Hayes werd hierdoor president en de Reconstructie was afgelopen. In de Zuidelijke Staten werd de Reconstructie als vernederend gezien en was daardoor niet populair. Na de Reconstructie verslechterde de situatie voor Afro-Amerikanen in het zuiden alleen maar, mede door de komst van Rassensegregatie en de Jim Crow-wetten. Pas in de jaren 50 en 60 zou hier iets aan veranderen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Reconstructie_(Verenigde_Staten)&oldid=671016"