Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Titanic (1997)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Titanic is een film uit 1997 van James Cameron, geproduceerd door 20th Century Fox, Paramount Pictures en Spyglass Entertainment. De Titanic staat bekend als één van de beste films ooit gemaakt en is na de film Avatar uit 2010 de film met het meeste aantal bezoekers ooit.

De Titanic vertelt het verhaal van het schip de Titanic dat in 1912 tijdens zijn eerste reis tegen een ijsberg aan ramde en ten onderging. Om men met de personages mee te laten leven staan de personages Rose DeWitt Bukater (gespeeld door Kate Winslet) en Jack Dawson (gespeeld door Leonardo DiCaprio) centraal, twee geliefden die eigenlijk niet bij elkaar kunnen zijn. In de film zijn ook personen te zien die echt bestonden, zoals Molly Brown, Thomas Andrews en Bruce Ismay.

De film was een groot succes; de film won 11 Oscars, waaronder die voor beste film, en wordt gezien als de meest succesvolle film aller tijden, met een opbrengst van 1,8 miljard dollar over de hele wereld.

Plot

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal. Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Het verhaal begint in 1996, als Brock Lovett een expeditie doet naar het wrak van de gezonken Titanic. Lovett is op zoek naar The Heart of The Ocean, een zeldzame en vooral dure diamant. Hij meent dat deze met het schip ten onder is gegaan. Lovett vind de kluis en weet deze op het schip te krijgen. Echter zit er niets in de kluis, behalve een schetsboek. Als de schetsen worden schoongemaakt en er een naakttekening van een jonge vrouw tevoorschijn komt, ziet Lovett dat die vrouw op de afbeelding de diamant draagt in een ketting. Ondertussen wordt op de zender CNN verslag gedaan van de ontdekking en de tekening getoond. Zo zit ook de 101-jarige Rose Calvert-Dawson te kijken met haar kleindochter. Rose belt uiteindelijk naar Lovett en vertelt hem dat zij de vrouw op de tekening was. Hoewel de assistenten van Lovett het ongeloofwaardig vinden, besluit Lovett om de Rose en haar kleindochter met een helikopter naar het onderzoeksschip te laten meenemen. Na een introductie over hun onderzoek, begint Rose te vertellen over de Titanic; De eerste en meteen ook de laatste reis van het schip.

Het is 1912. De pas-gebouwde Titanic staat bekend als het schip van luxe en bovendien onzinkbaarheid. Rose heette toen nog Rose DeWitt Bukater en kwam uit een rijke familie. Ze is zeventien en logeert met haar moeder Ruth en haar verloofde Caledon Hockley om zo naar Philadelphia te gaan, om daar te trouwen in bij zijn van Caledons familie. Caledon heeft een handlanger bij zich, Spicer. Ondertussen gaat de film verder naar een café in de haven waar de Titanic ligt. Kunstenaar Jack Dawson en zijn vriend Fabrizo De Rossi winnen er na een potje poker tickets voor de Titanic. Op het nippertje weten ze het schip binnen te komen. Een paar uur na vertrek zien Jack en Rose elkaar in oogwenk voor het eerst. Rose is ondertussen bezig met haar eigen dilemma; ze wil niet trouwen. Ze zou het liefste vrij willen leven, maar dat gaat niet. Ze wordt moe van alle diners met zakenlieden en edelen. Ze is zeventien en het voelt alsof ze haar leven al geleefd had. Haar moeder Ruth houd haar strak, terwijl een van de gasten, Molly Brown, haar moeder erop wijst dat ze haar dochter moet loslaten. In de film wordt ook duidelijk dat Ruth en Molly het niet met elkaar kunnen vinden; Ruth vind Molly te ordinair.

Die avond na het diner probeert Rose zelfmoord te plegen door van de achterkant van het schip af te springen. Echter ontdekt Jack haar. Hij probeert haar af te schrikken en zegt zelfs dat hij haar achterna zal springen en ze dan samen sterven. Hierdoor doet hij al zijn schoenen uit, maar Rose besluit toch aan de kant te komen. Rose glijd echter uit en wordt door Jack gered. Door het gegil en de positie waarin Rose en Jack daarna liggen, denkt de staf dat Jack Rose probeerde te verkrachten. Rose legt echter uit dat Jack haar heeft gered en iedereen, op Spicer na (vanwege de schoenen), geloofd dat. De dag erna ontmoeten Rose en Jack elkaar op het dek en Rose merkt de tekeningen van Jack op, waaronder een paar naakttekeningen van Parijse dames. Na de tekening van een oude vrouw, bedenkt Rose zich dat dat haar toekomst wordt als ze met Caledon trouwt. Jack wordt dor Caledon uitgenodigd voor een diner. Molly Brown leent Jack een pak en helpt hem tijdens het diner. Na het diner, als de mannen over politiek gaan praten, gaat Jack weg en laat Rose weten dat hij in de hal op haar wacht. Rose gaat haar de hal en Jack neemt haar mee naar een feest waar de derdeklas-passagiers feesten.

Jack en Rose worden verliefd op elkaar. Jack leert Rose om lol te hebben en om te feesten. Echter komt Ruth achter de relatie en verbied haar dochter om met Jack om te gaan. Na de dood van haar man is zijn ze hun fortuin kwijtgeraakt. Trouwen met Caledon is de enige oplossing. Jack weet echter Rose te overtuigen voor haarzelf te kiezen. Rose vraagt daarop om een naakttekening van haar te maken met de diamanten ketting die ze van Caledon gekregen had. Ze legt de tekening met de diamant in de kluis, zodat hij een aandenken aan haar heeft. Rose kiest voor Jack op de fatale avond van 14 april 1912.

Ondertussen probeert Caledon om Rose op te sporen en moeten ze de bewakers ontlopen. Als ze op het dek staan, wordt het schip door een ijsberg geramd. Thomas Andrews, de bouwer van het schip, bekend aan Rose dat zijn onzinkbare schip toch zinkbaar was. Ondertussen laat Caledon het lijken alsof Jack The Heart of The Ocean gestolen had. Rose gelooft dat en Jack wordt vastgezet. Op dat moment is het echter niet duidelijk voor de passagiers dat het schip zal zinken. Eerst worden de belangrijke gasten van boord gehaald; onderwie Ruth, Molly Brown en Rose. Rose besluit echter om niet in de boot te gaan, spuugt in het gezicht van Caledon en zoekt Jack. Caledon en Spicer zoeken echter ondertussen Rose. Jack wordt vastgehouden en op het snippertje weten ze uit de volgelopen cel te komen. Ze komen langs allerlei obstakels en langzaam komt er paniek onder de passagiers. Caledon geeft het zoeken op, maar komt erachter dat hij The Heart of The Ocean in zijn jaszak heeft gedaan en die aan Rose heeft gegeven. Rose en Jack vluchten. Ondertussen blijken bepaalde gasten het te hebben opgegeven en maken zich klaar voor het einde, onder wie Thomas Andrews.

Uiteindelijk weten Jack en Rose de achterkant van het schip te bereiken. Het schip zinkt uiteindelijk helemaal. In het ijskoude water weten Rose en jack elkaar te vinden. Jack vind een vlot voor Rose, maar dit is niet sterk genoeg voor hun beide. Jack laat Rose daarom op het vlot en vertelt haar hoe het hard het leven ook mag zijn dat ze nooit mag opgeven en dat ze haar leven moet vieren. Rose valt echter in slaap en als ze wakker wordt zijn de passagiers door de kou overleden, zo ook Jack. Ze beloofd Jack om hem nooit te vergeten en laat hem los. Ondertussen komt er een boot terug, waardoor Rose wordt gevonden. Eenmaal op het schip de Carpathia, ziet ze Caledon nog een keer. Caledon zou depressief zijn geworden hierna en bij de Beurskrach van 1929 zelfmoord hebben gepleegd. Als om haar naam wordt gevraagd, geeft ze de naam Rose Dawson op, uit teken van dankbaarheid en liefde aan Jack. In haar zak vind ze uiteindelijk The Heart of The Ocean.

Na het verhaal blijkt te zijn aangeslagen bij Lovett, Rose's kleindochter en de bemanning. Rose vertelt dat ze niet haar latere man, haar kinderen nog iemand anders over Jack vertelt had en dat dit voor het eerst sinds jaren is dat ze weer aan hem denkt. Lovett staakt hierna de zoektocht naar de diamant, uit respect voor de overledenen van de ramp. Die avond gooit Rose The Heart of The Ocean terug het water in, zodat de diamant is waar hij hoort op de bodem bij het wrak van de Titanic. Als Rose gaat slapen herrijst het schip weer in zijn oude glorie. In de grote hal staan alle mensen die omkwamen bij de ramp. Thomas Andrews verwelkomt haar en op de trap staat Jack, die zijn had reikt naar de weer zeventienjarige Rose. Of dit een droom is of dat Rose die avond overleed en in het hiernamaals kwam blijft onduidelijk.

Rolverdeling

Acteur Personage
Leonardo Di Caprio Jack Dawson
Kate Winslet Rose DeWitt Bukater
Frances Fisher Ruth DeWitt Bukater
Kathy Bates Margaret Brown
Billy Zane Caledon Hockley
David Warner Spicer Lovejoy
Victor Garber Thomas Andrews
Bernard Hill Kapitein Edward John Smith
Gloria Stuart Rose Calvert-Dawson
Suzy Amis Lizzy Calvert
Bill Paxton Brock Lovett
Danny Nucci Fabrizio de Rossi
Jonathan Hyde Bruce Ismay
Jason Barry Tommy Ryan
Lewis Abernathy Lewis Bodine

Kosten & Opbrengst

Titanic is de duurste film ooit. De film zelf kostte al $200 miljoen. Op deze films na is de Titanic de duurste film ooit gemaakt:

  • Pirates of the Caribbean: At World's End (2007; $300 miljoen)
  • Spider-Man 3 (2007; $ 258 miljoen)
  • X-Men: The Last Stand (2006; $ 210 miljoen)
  • King Kong (2005; $ 207 miljoen)

Hoewel James Cameron (reggiseur) en de productiemaatschappij 20th Century Fox bang waren dat de film niets zou worden, staat de Titanic bovenaan de lijst van films die het meest geld hebben opgeleverd. De Titanic had dan ook een wereldwijde opbrengst van $ 1,845 miljard.

Prijzen

Titanic staat nu, samen met de films Ben-Hur en The Lord of the Rings: the Return of the King bovenaan de lijst van films met de meeste Academy Awards die gewonnen zijn. Titanic kreeg 14 nominaties en won er uiteindelijk 11:

Beste Film James Cameron, 20th Century Fox, Paramount Pictures
Beste Regisseur James Cameron
Beste Cinematografie Russell Carpenter
Art Direction Peter Lamont en Michael Ford
Beste Origineel lied James Horner en Will Jennings ("My Heart Will Go On - Celine Dion")
Beste Filmmontage Conrad Buff, James Cameron en Richard A. Harris
Beste Originele muziek Soundtrack van James Horner
Beste Geluidseffecten-montage Tom Bellfort en Christopher Boyes
Beste Geluid Gary Rydstrom, Tom Johnson, Gary Summers en Mark Ulano
Beste Kostuumontwerp Deborah L. Scott
Beste Visuele Effecten Robert Legato, Mark A. Lasoff, Thomas L. Fisher en Michael Kanfer
Beste Actrice Kate Winslet
Beste Vrouwelijke Bijrol Gloria Stuart
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Titanic_(1997)&oldid=556296"