Kangoeroes

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Kangoeroe)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kangoeroes
Macropodidae

Smallwallaby.jpg

Kwetsbaar
Leefgebied Australië en Nieuw Guinea
Leefomgeving graslanden
Behoort tot de Buideldieren

Australia-New Guinea (orthographic projection).svg

Portaal Portal.svg Biologie

Een kangoeroe (macropodidae) is een zoogdier, meer bepaald een buideldier, dat in het wild enkel voorkomt in Australië en in Nieuw Guinea. Verder zijn ze ook ingevoerd in Hawaï, Nieuw-Zeeland en Engeland.

Kangoeroes hebben enorme achterpoten, wat ook de betekenis van de latijnse naam. Door deze achterpoten kunnen ze zeer ver springen. De vrouwtjes hebben een buidel waarvan de bovenkant open is. Als de jongen van een kangoeroe geboren worden, zijn ze normaal nog geen 2 cm klein. Deze kleintjes kruipen naar de buidel om melk te drinken en verder te groeien. Ook hebben deze dieren een lange, sterke staart. De kangoeroe eet gras.

In Australië maakten een heel oud volk, de Aboriginals, eeuwenlang beperkt jacht op de kangoeroe voor de vacht en het vlees. Dit had gelukkig weinig gevolgen voor het aantal kangoeroes daar. De Europeanen hadden echter een grote invloed op de kangoeroes. Ze vernietigden biotopen (leefgebieden) om ruimte te maken, bijvoorbeeld voor schapen en akkerbouw. Ook namen ze zoogdieren mee vanuit Europa, waaronder de vos, kat, hond en konijnen. Enkele (vooral kleinere) kangoeroesoorten stierven uit, maar het aantal reuzenkangoeroes nam juist toe. Door het vernietigen van bossen ontstonden grasvelden, die uitermate geschikt waren voor de reuzenkangoeroes. De reuzenkangoeroes worden vaak door boeren als een plaag gezien, die het gras van de schapen opeten. Daarom worden ze door de boeren afgeschoten. Ook de toename van de vraag naar kangoeroevlees en -leer draagt hieraan bij.

Er zijn zo'n 50 soorten, die nog eens onderverdeeld zijn in 11 ondergroepen. Zo heb je de rode kangoeroe, de antilopinekangoeroe, oostelijke grijze kangoeroe, en westelijke grijze kangoeroe. Ze worden beschermd door kangoeroeboerderijen.

Gedrag

Leven in groepen

Kangoeroe’s leven in groepen, die groepen noemen we roedels. Zo kunnen ze elkaar waarschuwen voor gevaar.Als de vijand niet zo groot is vechten ze een eerlijk gevecht maar als hij te groot is voor hen vluchten ze.Vrouwtjes vluchten sowieso altijd Zij houden niet van vechten. Soms vechten mannetjes ook met elkaar maar dan wel voor de lol. Ze bezeren elkaar niet. In Australië leven dingo’s. Dat zijn wilde honden en gevaarlijke roofdieren. Als ze met meerdere zijn vallen ze zo een reuze kangoeroe aan! Andere kangoeroe’s vallen ze ook aan als ze in hun eentje zijn. Sommige mensen jagen op kangoeroe’s. Ze doen dat als sport. Ze proberen vanuit hun auto zoveel mogelijk dieren dood te schieten. Beroepsjagers kunnen er wel honderd per dag doden! Ze verkopen het vlees aan fabrieken en die maken er honden en kattenvoer voor. Ook zijn er prikkeldraden gespannen om akkers of zo daar in kunnen de kangoeroe’s verstrikt raken. Mensen moeten voorzichtiger om gaan met kangoeroe’s anders zijn er over een paar jaar geen meer... Ook worden kangoeroe’s gegeten door mensen.Mensen in Australië zijn niet blij dat de kangoeroe’s daar zijn. Ze vinden dat ze te veel gras eten en dat hun schapen daardoor niet genoeg meer eten hebben. Oostelijke grijze reuzenkangoeroes komen naar een waterkant om wat te drinken

Voortbewegen

De kangoeroe woont in Australië. Hij komt vooruit door sprongen te maken van grote soorten zijn die soms wel 2 meter hoog en 10 meter lang! Zo kunnen kangoeroe’s wel een snelheid van 50 kilometer per uur halen. Dankzij hun staart kunnen ze in evenwicht blijven. Als ze die niet hadden zouden ze onder het springen niet in evenwicht blijven en over de kop slaan. Als ze niet springen leunen ze er op als een soort van derde been.

Eten

De kangoeroe is een planteneter, hij eet dus alleen planten en geen vlees. De kangoeroe eet vooral gras en bladeren. Ze eten geen bladeren omdat dat moeilijk is te verteren. De maag ingedeeld is vier kamers. In de eerste kamer zitten spieren die zorgen dat alles wordt gehusseld net als bij koeien en andere herkauwers. De kangoeroe is ook een beetje een herkauwer. Soms komt eten weer omhoog en dan kauwt hij er gewoon nog een keertje op.

Voortplanting

Het paringsspel

Vrouwelijke kangoeroes groeien snel op. Vrouwtjes van grote soorten kunnen paren en jongen krijgen wanneer ze anderhalf jaar oud zijn .Mannetjes worden later volwassen , en kunnen pas op driejarige leeftijd paren. Vanaf dat ze ongeveer 18 maanden oud zijn krijgen vrouwelijke kangoeroes meestal elk jaar een jong. Soms worden er tweelingen geboren, maar het gebeurt zelden dat beide babys's overleven - er is niet genoeg ruimte in de buidel van de moeder voor twee voldragen jongen.

Opgroeien

Kangoeroes paren in de lente. Het baby'tje wordt na 3 weken geboren, hij is dan minstens 2 centimeter groot (net zo groot als dit streepje) 0 1 2 2,5 cm. Als hij geboren wordt is hij helemaal roze.
Het kangoeroetje komt uit het gaatje onder de staart van de moeder. De moeder likt haar haren op haar buik zodat de haren een soort trappetje vormen. De babykangoeroe kan zo gemakkelijker in de buidel komen. Als hij geboren is gaat hij meteen melk drinken bij zijn moeder. Deze melk is heel vet en voedzaam. Hij blijft een jaar bij haar voor hij de wijde wereld in gaat.
Hij zoekt naar gras en lekkere blaadjes. Intussen kan er alweer een ander broertje in de buidel bij zitten en het kan best zijn dat zijn moeder alweer zwanger is. Gelukkig heeft ze 4 tepels, zodat alle kinderen genoeg melk hebben.

In de buidel vindt het kleine kangoeroetje vier tepels. Meestal zijn er maar drie daarvan klein genoeg voor zijn mini-mondje (de grote is van zijn oudere broer of zus: daar komt vettere melk uit). Hij kiest de eerste tepel die past en dan wordt de tepel in zijn mond iets dikker. Zelfs als hij geen dorst meer heeft, blijft het kleintje aan de tepel vastzitten. Een paar maanden lang! In die tijd groeit hij.
En hij gaat er ook steeds leuker uitzien: met een zachte vacht, grappige oren en leuke kraaloogjes. Als hij een maand of vijf is, steekt een kleine kangoeroe voor het eerst zijn hoofdje uit de buidel. En als moeder bukt, eet hij zijn eerste hapjes gras.

Vijanden en bescherming

Kangoeroes hebben zoals veel andere dieren vijanden. De vijanden van de kangoeroe zijn de dingos, de katten (die zijn door de Europeanen naar Australië gebracht) en de mens. De mens jaagt op de kangoeroes vanwege hun vlees en omdat de kangoeroes het gras van de schapen opeten.

Nu worden de de leefgebieden van de kangoeroes verwoest. Daardoor is er een grote bedreiging voor de kangoeroes. Met sommige soorten kangoeroes gaat het wel goed. Zeldzame kangoeroes zijn beschermd in sommige gebieden. 33 soorten kangoeroes worden met uitsterven bedreigd.

Trivia

In Nederland is de kangoeroe in de jaren 1960-1970 vooral bekend geworden door de jeugd TVserie Skippy. Daar is ook de skippybal naar vernoemd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kangoeroes&oldid=774908"