Help mee! Maak een account of meld je aan.

Een prettige Bevrijdingsdag!

Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Aboriginals

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een abroginalman aan het werk met kunst

De Aboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners van Australië.

Ze zijn het primitiefste volk, dat wil zeggen dat ze heel ouderwets leven, dat leeft in Australië. Ze leven zo ouderwets omdat ze denken dat hun voorvaderen de aarde hebben gemaakt, en die willen ze niet kapotmaken met steden, brommers enz. want dat is een belediging.

Ze hebben allemaal eigen stammen en eigen talen. Er zijn zo ong. 300 tot 500 stammen, dus ook ong. 300 tot 500 talen. De talen zijn Austronesische talen en Papoeatalen.

De Aboriginals hebben ook een soort van 'denkplek' waar ze naartoe gaan als ze het moeilijk hebben. Hun motto is dan ook: "ik bezit geen land, het land bezit mij."

Aboriginals waren vroeger nomaden dus als er niet meer genoeg eten was gingen ze ergens anders naartoe. Ze wisten nooit hoe ver ze moesten lopen dus ze hadden wel een goeie conditie.

De Aboriginalvlag is ontworpen door Aboriginal Harold Thomas. De vlag is aan de bovenzijde zwart. Het zwart symboliseert het volk en de onderkant is rood en symboliseert de aarde. In het midden van de vlag staat een gele cirkel die de zon als bron van het leven verbeeldt.

Herkomst

Duizenden jaren geleden kwamen vanaf Azië de eerste bewoners naar Australië. Doordat toen het zeeniveau een stuk lager was, bestonden er door de natuur gemaakte bruggen van Azië naar Australië, daardoor konden de mensen Australië bereiken. Toen de aarde later opwarmde, begon het ijs te smelten. Het zeeniveau begon daardoor te stijgen. Toen werd Australië een eiland. Op dat eiland woonden toen mensen: de Aboriginals! Om op jacht te gaan gebruikten zijn een boomerang. Als ze een vogel zagen vliegen gooiden zij de boomerang omhoog, die raakte de vogel en kwam weer terug vliegen. Oftewel een handig wapen omdat het altijd terug komt. Ook gebruikten ze een woomera, dat is een soort van speer/spies. Deze kan als je hem met een goede polsbeweging gooit een snelheid van 150 km per uur halen. De aantal Aboriginals is erg gezakt door Britse moorden en door ziektes. Ook kan een Aboriginal ongeveer 20 jaar korter leven dan een normale Australiër. Sommigen wonen in steden, anderen in afgelegen dorpjes of in teruggegeven natuurgebieden. Ook hebben de Aboriginals een eigen vlag, het zwart deel staat voor de Aboriginals en de onderkant is rood en staat voor de aarde. In het midden van de vlag staat een geel rondje, die betekent de zon.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aboriginals&oldid=613624"