Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Buideldieren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding:
Een kangoeroe

Een buideldier kan je vooral herkennen aan zijn buidel. Er zijn heel veel verschillende buideldieren. Maar alle dieren hebben iets hetzelfde. Van alle buideldieren is de kangoeroe het meeste bekende buideldier. Er zijn net iets meer dan 340 buideldieren bekent. Buideldieren komen vaak voor in Australië.

De dieren zagen er in Australië bijna allemaal anders uit dan we gewend waren. De meeste hadden een buidel waarin ze hun jongen meenamen. Tweehonderd jaar later waren er toen al tien soorten buideldieren uitgestorven. Van de overgebleven 292 zijn er 77 kwetsbaar of worden met uitsterven bedreigd. De zoogdieren die de Europeanen mee van huis namen toen ze naar Australië gingen hebben het leven van de buideldieren erg veranderd. Ineens werden ze aangevallen door honden, vossen en katten. Terwijl geiten, schapen, koeien, paarden en konijnen hun voedsel begonnen op te eten. Maar verreweg het ergste waren de mensen zelf. De kolonisten veranderden veel van het buideldierenland in landbouwgrond. En de schapenfokkers schoten veel kangoeroes af omdat ze vonden dat die het gras voor de bekken van hun geliefde schapen weg graasden. Het vlees werd daarna een belangrijke reden om op kangoeroes te jagen. Het ging vooral ingeblikt als honden- en kattenvoer over de toonbank. In de jaren ´80 is de jacht op kangoeroes door allerlei regels aan banden gelegd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Buideldieren&oldid=686585"