Koe

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Kalf drinkt bij moeder

Een koe is een vrouwtjesrund.

De koe is een zoogdier. Ze geeft melk. Van de melk wordt kaas, boter, yoghurt en slagroom gemaakt. De baby van een koe heet een kalf en een mannelijke rund heet een stier. Vlees van een rund, wordt rundvlees genoemd.

Een koe eet gras, kuilgras, hooi, maïs, soja, peen, aardappelen en nog meer groenten. Ze drinkt ook water. Een melkkoe wordt twee keer per dag gemolken, soms zelfs drie keer per dag. Meestal gebeurt dit met melkrobots.

In Nederland leven veel koeien, verschillende rassen en kleuren, elk ras heeft zo zijn eigenschappen.

Koeien geven melk waarvan men ook kaas kan maken.

Spijsvertering

Koeien zijn grazers, ze eten ongeveer 145 kilo gras per dag. Omdat het gras erg taai is hebben ze een speciale manier om alle voedingsstoffen uit het eten te halen. Een koe heeft dan ook 4 verschillende magen.

Het begin van de spijsvertering is bij de bek. De koeien snijden het gras met hun snijtanden, deze tanden zitten alleen in de onderkaak. Het gras wordt gemalen door grote ribbelige kiezen (plooikiezen).

Als de koe het gras doorslikt, komt het in één van de vier magen, namelijk in de pens. In deze maag wordt het nog niet goed verteerd. Het wordt gemengd met maagsap waardoor het een soort papje wordt. Dan gaat het door naar de tweede maag, de netmaag. In de netmaag wordt het papje tot een balletje gekneed waardoor het makkelijker door kan naar de bek. Het balletje komt terug in de bek door een boertje. Daar wordt het eten herkauwt tot het helemaal fijn is.

Als het eten goed fijn gemalen is, wordt het voor de tweede keer doorgeslikt. Het eten gaat dan naar de boekmaag. In de boekmaag wordt het vocht uit het eten gehaald. Als dit is gebeurd gaat het eten naar de laatste maag, de lebmaag. Omdat het eten zo goed is fijn gemalen, kunnen de voedingsstoffen er makkelijk uit worden gehaald. Dan gaat het door naar de darmen en blijven alleen de afvalstoffen over.

Uiteindelijk komt het naar buiten en wordt het als mest gebruikt.

Soorten koeien

Koeien op een grasveld

Je hebt veel soorten koeien (runderen). Sommige speciaal melkkoeien, andere speciaal voor vlees.

Rassen

Verspreid over de hele wereld zijn er veel koeienrassen te vinden, elk met zijn eigen geschiedenis, uiterlijk en karakter. Voorbeelden van rassen zijn: de Blaarkop, de Jersey, Holstein, Witrik, Aberdeen Angus, Afrikaner, Beefalo (kruising tussen koe en bizon), Belgisch Witblauw.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koe&oldid=827074"