Koe

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Kalf drinkt bij moeder

Een koe is een vrouwtjesrund.

De koe is een zoogdier. Zij geeft melk, daar wordt kaas,boter, yoghurt en slagroom van gemaakt. De baby van een koe heet een kalf. En een mannelijke rund heet een stier de koe is het vrouwelijk rund. vlees van een rund, wordt rundvlees genoemd.

Een koe eet gras,kuilgras,hooi,maïs,soja,peen, aardappelen en nog meer groentes. Ze drinkt ook water. Een melkkoe wordt twee keer per gemolken,soms zelfs drie keer per dag Meestal gebeurt dit dan met melkrobots.


In India is de koe heilig. Auto's moeten wachten op een koe die op de weg ligt.

In Nederland leven veel koeien,verschillende rassen en kleuren, elk ras heeft zo zijn eigenschap, en de boer kiest vaak het ras wat het beste bij hem past. In Frankrijk hebben ze ook gele koeien.

Een koe heeft vier magen. Het is een herkauwer.

Magen

Een koe heeft deze 4 magen:

  • Pens
  • Lebmaag
  • Boekmaag
  • Netmaag

Soorten koeien

Koeien.jpg

Je hebt veel soorten koeien (runderen). Sommige speciaal melkkoeien, andere speciaal voor vlees.

Rassen

Verspreid over de hele wereld zijn er vele tientallen koeienrassen te vinden, elk met hun eigen geschiedenis, uiterlijk en karakter. Een paar rassen zijn de Blaarkop, de Jersey,Holstein,Witrik,Aberdeen Angus, Afrikaner, Beefalo (kruising tussen koe en bizon), Belgisch Witblauw en nog veel meer.Spelletje

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koe&oldid=555576"