Wallaby

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wallaby of kleine kangoeroe
Macropodidae

Red necked wallaby444.jpg

Gevoelig
Leefgebied Australië en Nieuw Guinea
Leefomgeving Grasland, struikgewas
Behoort tot de Buideldieren

Australia-New Guinea (orthographic projection).svg

Portaal Portal.svg Biologie

Een wallaby is een familie-diersoort van de kangoeroes. Het zijn de middelgrote tot kleine varianten. Ze zijn afkomstig uit Australië en Nieuw-Guinea, met ingevoerde groepen in Nieuw-Zeeland, Hawaï,  Verenigd Koninkrijk en andere landen. Ze behoren tot dezelfde taxonomische familie als kangoeroes en soms tot hetzelfde geslacht, maar kangoeroes zijn specifiek ingedeeld in de vier grootste soorten van de familie.

Er zijn negen soorten (acht bestaand en één uitgestorven) van de borstelwallaby (geslacht Notamacropus ). Hun hoofd- en lichaamslengte is 45 tot 105 cm en de staart is 33 tot 75 cm lang.

De 19 bekende soorten rotswallaby's (geslacht Petrogale) leven tussen rotsen, meestal in de buurt van water; twee soorten in dit geslacht worden bedreigd.

De twee levende soorten haas-wallaby's (geslacht Lagorchestes ; twee andere soorten in dit geslacht zijn uitgestorven) zijn kleine dieren die de bewegingen en sommige gewoonten van hazen hebben.

De drie soorten (twee bestaande en één uitgestorven) nagelstaartwallaby's (geslacht Onychogalea) hebben een opvallend kenmerk: een opmerkelijke uitloper aan het puntje van de staart; de functie ervan is onbekend.

De zeven soorten pademelons of struikgewaswallaby's (geslacht Thylogale ) van Nieuw-Guinea, de Bismarck-archipel en Tasmanië zijn klein en gedrongen, met korte achterpoten en spitse neuzen.

De moeraswallaby (genus Wallabia) is de enige soort in zijn soort.

Een andere wallaby is de quokka of kortstaartige scrubwallaby (geslacht Setonix); deze soort is nu beperkt tot twee eilanden voor de kust van West-Australië die vrij zijn van geïntroduceerde roofdieren.

De zeven soorten dorcopsis of boswallaby's (geslachten Dorcopsis (vier soorten, met een vijfde nog onbeschreven) en Dorcopsulus (twee soorten)) zijn allemaal inheems op het eiland Nieuw-Guinea.

Een van de borstelwallaby-soorten, de dwergwallaby (Notamacropus dorcopsulus), ook inheems in Nieuw-Guinea, is de kleinste bekende wallaby-soort en een van de kleinste bekende macropoden. De lengte is ongeveer 46 cm van de neus tot het einde van de staart en weegt ongeveer 1,6 kg.

Er wordt op wallaby's gejaagd voor vlees en bont.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wallaby&oldid=774994"