Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Melk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh bullet go.png Zie Melk (gemeente) voor een plaats in Oostenrijk.
Een glas melk

Melk is een witte vloeistof die van nature wordt gemaakt door vrouwelijke zoogdieren die net een baby hebben gekregen. De melk die vrouwen geven aan baby's heet moedermelk. Meestal worden koeien gebruikt om melk te maken die mensen opdrinken. Van melk worden ook zuivelproducten zoals yoghurt, vla en kaas gemaakt.

Als je melk goed wilt bewaren, moet je hem bewerken. Dat heet pasteuriseren. De melk verwarm je dan tot 72 graden Celsius. De bacteriën in de melk gaan dan dood.

Veel mensen zeggen dat melk van koeien komt. Dat is ook zo, maar dat gebeurt door het water dat ze drinken en het gras dat ze eten.

Soorten melk

Je hebt verschillende soorten melk:

  • volle melk
  • halfvolle melk
  • magere melk

Melk waar geen vet uit verwijderd is noemen we volle melk.
Het verwijderen van ca. de helft van de vetten uit de melk levert halfvolle melk op.
Magere melk bevat nòg minder vet, maar ook minder voedingstoffen. Halfvolle melk is het gezondst en het voedzaamst is volle melk.

Gezond

Melk bevat veel gezonde voedingsstoffen die je nodig hebt om te groeien. Het bevat vitaminen die ieder mens nodig heeft. Er zit ook calcium in, waarvan je sterke botten krijgt. Melk is dus erg goed voor je, en staat dan ook in de Schijf van Vijf.

--Schijf van Vijf—Volgens de schijf van vijf is melk onmisbaar vanwege calcium en vocht. In de schijf van vijf vind je ook andere nuttige informatie om gezond te leven en goed omgaan met gezond eten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Melk&oldid=661713"