Vacuüm

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een vacuüm is een ruimte met 0 molecule. Een komplete vacuüm is eigenlijk alleen maar theoretisch mogelijk. Men heeft nog nooit een echte 100% vacuüm gezien, of gemaakt.

De ruimte

Onlangs dat veel mensen zullen zeggen dat de ruimte een Vacuüm is, is dit niet waar. De ruimte is een bijna Vacuüm, dit betekent dat er nog te veel moleculen in de ruimte zijn om het een vacuüm te noemen. Het ligt aan waar je het meet maar de ruimte kan vanaf ongeveer 1 molecule/cm³ (bijvoorbeeld de ruimte tussen de aarde en de maan) tot 1 molecule/m³ (de ruimte tussen sterrenstelsels) zijn.

Vacuüm maken

Mensen hebben al vaker geprobeerd een vacuüm te maken. Eerst lukte het niet om minder te krijgen dan 10000 molecule/cm³, maar met de technologie van vandaag luk het men om een bijna vacuüm te maken, deze bijna vacuüm die men nu kan maken is 10 molecule/cm³

Stofzuigers

Stofzuigers zuigen eigenlijk helemaal niet, wat er wel gebeurdt is dat een stofzuiger de lucht in de stofzuiger een beetje vaccuüm zuigt, hierdoor wilt de lucht naar deze plek reizen en neemt als ze de stofzuiger in gaan allemaal troep mee. Dit werkt het zelfde met wind. Als er wind is zijn dat luchtdeeltjes die van een hoog druk gebied (veel moleculen) naar een laag druk gebied gaan (minder moleculen).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vacuüm&oldid=818440"