Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?

Tropisch regenwoud

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Regenwoud)
Ga naar: navigatie, zoeken
Een hangbrug in het tropisch regenwoud

Het tropisch regenwoud is een heel bijzonder bos. Het tropisch regenwoud zorgt namelijk voor de zuurstof die we inademen. Het tropisch regenwoud verdwijnt door bijvoorbeeld houtkap en vervuiling.

Er wonen heel veel verschillende planten en dier soorten in het regenwoud. Ongeveer de helft van alle planten en dieren die we kennen leven daar. Een hele bijzondere plant/bloem is de Rafflesia. De bloem van die plant kan wel 1 meter breed worden en bijna 10 kilogram zwaar. De Rafflesia heeft nog iets bijzonders, hij ruikt naar rottend vlees. Dat doet hij om vliegen aan te trekken. Die houden namelijk van die geur. Als een vlieg dan op de bloem gaat zitten krijgt ze stuifmeel aan haar pootjes en als ze dan weer ergens anders gaan zitten laten ze het los en krijg je daar weer zo'n Rafflesia.

Verspreiding

De gebieden waar tropisch regenwoud is zijn lichtgroen.

Ongeveer 7% van het land op aarde bestaat uit tropisch regenwoud. Je vindt het in de tropen. Dat is het gebied rond de evenaar.

Het grootste regenwoud is het Amazoneregenwoud in Zuid-Amerika. Er is ook regenwoud in Midden-Amerika, Midden-Afrika, Madagaskar, Zuidoost-Azië en in Australië. Zelfs Nederland heeft een beetje regenwoud! Op de eilanden Saba en Sint Eustatius in de Caribische Zee is namelijk ook regenwoud, en deze twee eilanden horen bij Nederland.

Gematigd regenwoud

Gematigd regenwoud in Nieuw-Zeeland
Farm-Fresh bullet go.png Zie Gematigd regenwoud voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Behalve het tropisch regenwoud, bestaat er ook nog een ander soort regenwoud: het gematigd regenwoud. Dit zijn regenwouden, maar dan kouder. Er zijn maar weinig gematigde regenwouden. Er zijn kleine stukjes gematigd regenwoud te vinden in onder andere de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Canada en in Noord-Spanje.

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tropisch_regenwoud&oldid=546380"