Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Maori

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maori
Maori welkom.JPG
Welkom door Maori's in Rotorua, Nieuw-Zeeland
Bevolking ca. 500 000
Verspreiding Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland
Taal Maori
Geloof Voorouderverering, Maori-mythologie, christendom
Verwant

De Maori's zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Hun naam betekent in hun eigen taal 'normaal' of 'gewoon persoon'. Tegenwoordig wonen de meeste Maori gewoon tussen de later aangekomen Engelsen en andere immigranten. Sommigen wonen nog in de stamgebieden en dragen klederdracht en hebben gezichtstatoeages.

Geschiedenis

De Maori’s moesten zich aanpassen aan het koudere klimaat van Nieuw-Zeeland. Er groeiden andere planten en er leefden andere dieren die ze in de tropische gebieden niet gewend waren. De Maori’s weefden warme kleding van vlas. Met deze warme kleding konden ze zelfs in de koude gebieden in het zuiden van Nieuw-Zeeland gaan wonen.

Cultuur

De taal van de Maori's heet ook Maori. De Maori’s leefden in stammen. In een stam was de hoofdman de baas. Hoofdmannen waren van adellijke afkomst. Zij heersten over het gewone volk. De verschillende stammen voerden soms oorlog. Tijdens oorlogen ontvoerden ze mensen van andere stammen en maakten die tot slaven. De verschillende stammen ontwikkelden allemaal verschillende stijlen houtsnijwerk. Dit houtsnijwerk gebruikten ze voor gereedschap, zoals wapens, kano’s en huizen. Zowel de mannen als de vrouwen versierden hun lichaam en hun gezicht met tatoeages. De Maori's kennen verschillende mythen, waarin vaak hun voorvaderen de hoofdrol spelen. Deze voorvaderen zijn voor de Maori's hun goden, die zij op verschillende manieren aanbidden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Maori&oldid=656406"