Attractiepark

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
To the beaches of normandy.jpg Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!
Het oudste attractiepark Baken rond 1800
Ingang van de Efteling
Disneyland Anaheim tegenwoordig

Een attractiepark (of pretpark, themapark, amusementspark) is een grote plaats waar veel attracties staan. Met park wordt een grote open ruimte bedoelt. In een attractiepark kunnen speeltoestellen staan, souvenirwinkeltjes, achtbanen of museums. Het grootste attractiepark van Nederland is de Efteling en Plopsaland De Panne is het grootste attractiepark van België. Het grootste attractiepark ter wereld is Walt Disney World in Florida. Tegenwoordig zijn achtbanen erg populair bij attractieparken.

Geschiedenis

Er bestonden vroeger rond 1500 al attractieparken, maar deze werden toen vermaaktuinen genoemd. Het oudste attractiepark ter wereld is Dyrehavsbakken, in Kopenhagen. Deze werd geopend in 1583. Er bestonden al meer oude attractieparken maar die moesten sluiten wegens een politieke crisis die plaats vond toen. Maar Dyrehavsbakken heeft het wel overleefd. Bij Dyrehavsbakken waren er geen achtbanen of spannende attracties, maar er waren tuinen, optredens en spelletjes. Alle attractieparken van vroeger werden ook na de crisis 'lusthoven' genoemd.

Al in de middeleeuwen waren er kermissen, boerenkermissen werden ze wel genoemd. Boerenkermissen werden jaarlijks gehouden er was muziek, kraampjes, koopwaar, en natuurlijk is er ook veel eten en drinken. Na de Tweede Wereldoorlog kregen de kermissen ook nog attracties erbij zoals; draaimolens, reuzenraden en botsautootjes. Toen kreeg men een idee; de kermis en de lusthoven samen toe te voegen. Toen werd het samen een soort park met allemaal leuke activiteiten en attracties. Om die parken kwamen hekken toen. Bezoekers moesten entree betalen om binnen te komen. Dat waren eigenlijk de eerste attractieparken.

De pretparken die we huidig kennen komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Rond 1900 waren daar kleine en grote attractieparken. Eén van de bekendste daarvan was Coney Island, nabij New York. Maar rond de helft van de 20e eeuw ging het steeds slechter, parken sluiten en parken zien er slecht uit.

Filmmaker Walt Disney ging regelmatig naar attractieparken in zijn buurt, en vond die er ongezellig uitzien dus had hij een idee. Hij wou zelf een attractiepark bouwen maar dan leuker, waar tekenfilmpersonages tot leven komen, hij noemde hem "Disneyland". Zo kocht hij in 1953 een groot stuk grond ten zuiden van Los Angeles. Hij bedacht grote plannen samen met andere mensen, er kwam bijvoorbeeld een gebied vol fantasie, een gebied vol avontuur en een gedeelte over de toekomst. Het resultaat vond hij zelf prachtig en opende in 17 juni 1955 het eerste Disneyland-park ooit. Het was een super groot succes want de mensen konden hun ogen niet geloven, dat hadden de mensen nooit gezien. Hij ontving toen miljoenen bezoekers en bouwde meer Disneyparken, en tegenwoordig heeft hij al 6 parken, eentje in Anaheim, Florida, Parijs, Shanghai, Tokio en Hongkong.

Nederland

In Nederland was het eerste "echte" attractiepark de Efteling. De Efteling opende in 1951 zijn deuren en was toen een grote speeltuin met een theehuis. Het was een succes maar niet goed genoeg in Nederland, dus werd er een jaar later nog het sprookjesbos toegevoegd. Een bos vol met sprookjesfiguren ontworpen door Anton Pieck. Toen was het meteen een groot succes in Nederland. En zo breidde de Efteling zich steeds meer uit, met een spookslot, achtbanen, wildwaterbaan enzovoort. Zo is de Efteling ook het grootste attractiepark van de Benelux geworden.

Andere attractieparken in Nederland zijn bijvoorbeeld Attractie- en Vakantiepark Slagharen, zoals je in de naam hoort is het een combinatie van een attractiepark en een vakantiepark. Deze attractiepark en vakantiepark is geopend in 1963 en heette tot 2000; Ponypark Slagharen. Attractiepark Slagharen richt zich vooral op jongere kinderen maar ook op oudere kinderen want ze hebben achtbanen zoals het bekende Gold Rush.

Een andere attractiepark in Nederland is Walibi Holland, die viermaal de naam heeft verandert. Walibi Holland opende zijn deuren in 1971 als Flevohof. Tot 1993 heette de attractiepark het Flevohof want van 1994 tot 1999 begon het als Walibi Flevo, het werd dus een echte Walibi-park. Daarna heette het weer van 2000 tot 2004: Six Flags Holland, en daarna weer van 2005 tot en met 2010: Walibi World en huidig van 2010 tot en met nu heet het dus Walibi Holland. Walibi Holland is meer gericht op oudere kinderen want namelijk heeft Walibi Holland de meeste achtbanen van Nederland en de snelste en langste van de Benelux! Naast de achtbanen heeft het ook rustige attracties voor o.a. kleinere kinderen. Het park is ook bekend vanwege het halloweenfestival die er elk jaar bij Halloween wordt gehouden.

Nog een andere attractiepark is Toverland. Toverland is een attractiepark in het Limburgse Sevenum. De attractiepark werd geopend in 2001. De attractiepark telt in het totaal 34 attracties waaronder 4 achtbanen en 5 waterattracties. Bij de opening was het nog een groot overdekt speeltuintje en nu is het inmiddels een middelgroot attractiepark. Toverland is net zoals de meeste attractieparken gericht op gezinnen met jonge kinderen. Ze zeggen dat Toverland ook één van de beste houten achtbanen hebben van Europa en ook nog één van de mooiste attractieparken van Nederland is. Dat laatste zeggen ze vanwege de attracties, omdat ze bv. mooi ingericht zijn. Voor 2018 staat er een grote uitbreiding gepland. Er komt dan een nieuw themagebied en er komen nieuwe attracties. Van de uitbreiding is verder alleen maar bekend dat er een nieuwe spectaculaire achtbaan komt.

En nog een andere attractiepark is Duinrell. Duinrell is één van de oudste attractieparken van Nederland en is ook het grootste attractiepark van de Randstad. Het werd namelijk geopend in 1931! In de loop van de jaren waren er zelf-doe-attracties, maar na veel jaren kwamen er allemaal achtbanen en in 1981 werd het Tikibad gebouwd, een tropisch zwemparadijs en er kwam ook een camping en een hostel. Net als Toverland richt Duinrell zich ook op gezinnen met jonge kinderen.

Speciale achtbanen

De snelste achtbaan van de wereld is Formula Rossa in Abu Dhabi. Hij kan een snelheid van 240 km per uur bereiken. Je bereikt al in 5 seconden de topsnelheid. Het ligt in Ferrari land en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers.

De langste achtbaan is maar liefst 2749 meter lang. Hij is gebouwd in 2000 en hij heet de steel Dragon, de draak. Hij staat in Nagashima Slapand. De achtbaan is gemaakt van staal. De langste en hoogste houten achtbaan is 66,4 meter hoog en 2286 meter lang. Hij bereikt een snelheid van 126 km per uur. Het pretpark heet King Island.

Andere pret- en attractieparken

De op WikiKids beschreven pret- en attraktieparken kun je vinden via Categorie: Attractiepark, waaronder attractieparken in Nederland en andere landen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Attractiepark&oldid=729394"