Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Anton Pieck

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anton Pieck
Anton Pieck (1980).jpg
Anton Pieck
Persoonlijke informatie
Volledige naam Anton Fransicus Pieck
Bijnaam
Land Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum 19 april 1895
Geboorteplaats Den Helder
Overleden 24 november 1987
Overleden te Overveen
Gehuwd met /
relatie
Jo van Poelvoorde (1922-1983)
Carrière
Beroep kunstschilder, schrijver, tekenaar, ontwerper, etser, graficus
Bekend van Sprookjesbos (Efteling)
Actief
Genre(s) Romantische voorstellingen
Label
Website
http://www.antonpieck.eu/
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Anton Fransicus Pieck (Den Helder, 19 april 1895 – Overveen, 24 november 1987) was een Nederlandse schilder, schrijver, tekenaar, ontwerper en nog meer. Hij staat vooral bekend om zijn levenswerk: het Sprookjesbos. Zijn werk staat ook op veel kaarten en kalenders.

Levensloop

Anton Piek is geboren aan de Koningstraat 31, Den Helder op 19 April 1895 samen met zijn tweelingbroer Henri. Hun ouders zaten bij de marine en de broer was machinist. Bijzonder voor die tijd was dat ze niet gelovig waren. Ze hadden geen groot inkomen en verhuisde een jaar later naar Kanaalweg 45 waar Pieck zijn jeugd zou doorbrengen. Zijn jeugd zou niet leuk zijn: een vader die nooit thuis is.

In 1906 ging zijn vader als met pensioen en verhuisde het gezin naar Den Haag, de geboorteplaats van vader Pieck, en later, in 1914, naar de Weimarstraat 266. Hier volgden de broers op de avondschool de tekencursus van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Anton werd tekenleraar en moest tijdens de eerste wereldoorlog in militaire dienst in Amersfoort. In de stad tekende hij enkele plekken na. Hij werd bevorderd tot sergeant en overgeplaatst naar Den Haag en gaf ook in zijn diensttijd tekenles.

Hij ontmoette de Belgische auteur Felix Timmermans en maakt voor hem illustraties. Via hem leerde hij veel over Vlaanderen en Pieter Bruegel. In 1922 trouwde Anton met Jo van Poelvoorde, die hij in 1917 al had leren kennen, een zus van zijn vriend en dienstmaat Hendrik van Poelvoorde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Anton in het verzet. Hij gebruikte zijn talent als graficus om documenten en stempels te vervalsen. Ook verzorgde hij begrafenissen voor overleden onderduikers. Hiervoor is hij onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Werk

Van 1920 tot zijn pensionering in 1960 was Pieck tekenleraar aan het Kennemer Lyceum in Bloemendaal.

Vlak voor de tweede wereldoorlog maakte hij een reis naar Marokko waar hij vele tekeningen maakte (terug te herkennen in de Fata Morgana).

Pieck tekende het liefst tekeningen in een wat kneuterige nostalgische en dorpse sfeer, wat je vooral terug ziet in het sprookjesbos in de Efteling in Kaatsheuvel, nu onderdeel van het Marerijk. Pieck begon met het ontwerpen van de eerste tien sprookjes, dit waren: Doornroosje, het Kabouterdorp, Langnek, de Sprekende Papegaai, de Chinese Nachtegaal, de put van Vrouw Holle, Kleine Boodschap, Sneeuwwitje en op het Herautenplein De Kikkerkoning en De Magische Klok.

Het park werd geopend in 1952 en Pieck tekende graag attracties voor het park. Aanvankelijk dacht hij dat het wel geen succes zou worden, dat pakte duidelijk anders uit. In 1975 verliet Pieck de Efteling als hoofdontwerper, en werd opgevolgd door Ton van de Ven. Pieck hield tot ver in 1976 zijn wekelijkse woensdag-bezoekjes, dat later maandelijkse bezoeken werden.

Pieck tekende ook gewoon tekeningen van het dagelijkse leven. Zijn tekeningen zijn nog steeds te zien op geboortekaartjes, kerstkaarten of kalenders. Hij tekende ook boekillustraties, vooral voor sprookjesboeken.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Anton_Pieck&oldid=717503"