Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Joris en de Draak

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joris en de Draak
Joris en de Draak - Dragon.JPG
Joris en de Draak
Algemene informatie
Locatie Nederland Efteling
Type Houten race-achtbaan
Model
Bouwer(s) Great Coasters International
Opdrachtgever De Efteling
Status Geopend
Bouw
Opening 1 juli 2010
Sluiting
Afbraak
Kosten 12.500.000
Thema
Vorige locaties en/of namen
'
Vervangt
Vervangen door
Eigenschappen
Topsnelheid 75 km/u
Baanlengte 2 × 810 m
Baanhoogte 25 m
Maximale g-kracht 3 g
Inversies 0
Ritduur 2 min
Treinen 4 treinen
Capaciteit 1750 personen per uur
Onride foto
Veiligheid
Minimale lengte 120 cm voor en achter
110 cm midden (met begeleiding)
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor Verboden voor hartpartiënten Hartpatiënten
Verboden voor zwangeren Zwangeren
Veiligheidsbeugel
Wachtrij
Chicken exit
Snelpas
Single riders-rij
Baby switch
Voorshow
Website(s)
Website
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Joris en de Draak is een achtbaan in het Nederlandse attractiepark de Efteling. Het is een zogeheten race-achtbaan. Hierbij heeft de achtbaan twee banen en is het de bedoeling dat twee karretjes tegen elkaar racen. De achtbaan zelf is gemaakt van hout. Het verhaal achter de attractie is gebaseerd op de legende van Sint-Joris, de beschermheilige van Engeland.

Joris en de Draak was de vervanger voor de achtbaan de Pegasus. Joris en de Draak opende in 2010 in het parkdeel Ruigrijk. Het ligt tegenover De Vliegende Hollander en de naast de Python.

Over de achtbaan

De Draak Edna

De Pegasus bestond al sinds 1991, maar de rit was niet bepaald comfortabel. Ook moest de attractie na bijna twintig jaar worden gerenoveerd. Het hout was aangetast door het weer. Men kon de attractie verbouwen of afbreken en nieuwe neerzetten. Het laatste is gekozen. In 2009 sloot de Pegasus en werd vervolgens afgebroken. Joris en de Draak werd wel een echte familie-achtbaan gemaakt van hout. Ter promotie van de achtbaan werd er een korte film gemaakt over het achtergrondverhaal. In een koninkrijk leeft een grote draak. Hij wil elke dag een schaap om te eten, maar op een dag zijn er geen schapen meer in het koninkrijk. Hierdoor wil de draak elke dag een meisje om te eten. Via loten wordt er elke dag een meisje uitgekozen, maar op een dag blijkt dat meisje de dochter van de koning te worden. De koning roept een dappere strijder op, maar niemand lijkt de draak te verslaan. Uiteindelijk staat Joris op. Hoewel hij niet sterk is, weet hij door zijn slimheid de draak te verslaan. Hij mag hierdoor met de dochter van de koning trouwen. Het filmpje werd samen met een wedstrijd op Nickelodeon uitgezonden.

De attractie gebouwd door dezelfde fabrikant achter de achtbaan Troy in Toverland. Kan men zelf kiezen in welk karretje men gaat zitten en welke baan men hierdoor neemt. Men kan kiezen uit water en vuur. Op de opstapplaats klinkt gejuich als er een wagen binnenkomt. De wagen die als eerste binnen is, heeft gewonnen. Hierna wordt er gewisseld en roept de koning je op om de draak te verslaan. In de achtbaan zelf gaat men ook langs de draak, die ook echt vuur spuwt als je er langs gaat. Op warme dagen word je nat als in "water" zit, op de koudere dagen gaat het water over de bezoekers heen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Joris_en_de_Draak&oldid=688858"