Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 1 t/m 28 juli staat WikiKids in het teken van de Griekse mythologie! Doe jij ook mee?

Bob (Efteling)

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Bob
Swiss Bob Efteling.JPG
Algemene informatie
Locatie Anderrijk, Efteling, Nederland
Type Bobslee-achtbaan
Model
Bouwer(s) Intamin AG
Opdrachtgever De Efteling
Status Geopend
Bouw
Opening 4 april 1985
Sluiting 2019
Afbraak
Kosten 7,5 miljoen gulden (3,4 miljoen euro)
Thema
Vorige locaties en/of namen
'
Vervangt
Vervangen door
Eigenschappen
Topsnelheid 60 km/u
Baanlengte 524 m
Baanhoogte 20 m
Maximale g-kracht
Inversies 0
Ritduur 2:10 min
Treinen 8
Capaciteit 880 personen per uur
Onride foto
Veiligheid
Minimale lengte 1.20
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor Verboden voor hartpartiënten Hartpatiënten
Verboden voor zwangeren Zwangeren
Veiligheidsbeugel Heupbeugel
Wachtrij
Chicken exit
Snelpas Niet aanwezig
Single riders-rij Aanwezig
Baby switch Aanwezig
Voorshow
Website(s)
https://www.efteling.com/nl/park/attracties/bobbaan
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

De (Swiss) Bob, de Bobslee of de Bobbaan is een attractie in de Efteling. Het ligt in het Anderrijk. Het is in Zwitserse sferen, vandaar de naam Swiss. Bij de uitgang staat er een restaurantje, de Steenbok en een Holle bolle Gijs. Er zijn de laatste tijd veel discussies over dat deze bob moet opgeknapt worden of afgebroken. Het was de eerste attractie in de Efteling met Single rider-rij. Het was de tweede achtbaan van de Efteling. In September 2019 wordt de Bob permanent gesloten voor vervanging. Er komt een nieuwe dubbele achtbaan voor de familie: Max & Morritz. Die achtbaan wordt gebouwd door MACK rides.

Geschiedenis

De Bob is ontstaan in een tijd waarin de Efteling zich mee op jongeren wilde richten. In deze tijd ontstonden ook attracties als de Python en de Pirana. Hoewel men eerst een achtbaan wilde bouwen in de vorm van een bobslee, koos men voor de bouw van een bobslee in een losse baan. Op deze manier hadden de passagiers meer het idee in een bobslee te zitten. Oorspronkelijk wilde men de attractie bouwen op de plek waar nu Joris en de Draak staat, maar de attractie was veel te luidruchtig. Hierdoor heeft men de huidige plek gekozen, hoewel daarvoor een weide met veulens moest wijken. Tijdens de bouw van de attractie werden er botten gevonden, maar dit bleek een overleden hond te zijn.

Op 4 april 1985 opende attractie. De attractie was in aankleding iets anders dan tegenwoordig. De attractie was meer een moderne bobbaan, terwijl het nu een ouderwetse bobbaan was. Zo waren de bobsleeën zelf van plastic met heldere kleuren, terwijl ze tegenwoordig van hout zijn. Sinds 2005 heeft men deze bobs. Ook was lange tijd de wachtrij niet overdekt. Pas sinds 1998 is dit zo en is het ook meteen breder gemaakt. In 2008 wilde men de bob verkopen, aangezien hij te veel herrie maakte. Hierdoor kon deze tijdens avondvoorstellingen niet open. Een Belgisch bedrijf liet uiteindelijk de nylon wieltjes vervangen door rubberen, waardoor de herrie minder werd.

In 2012 kreeg de bob opnieuw een stijl-update. Sindsdien past de attractie meer bij de klassieke Efteling-stijl. In 2013 werd een single riders-rij geplaatst, om zo de wachtrij te verminderen. In 2017 was de bob lange tijd buiten gebruik door een hardnekkige storing. Op 31 maart 2018 heropende attractie zich pas weer! Sindsdien wordt er niet meer gereden met de Bob als de baan nat is of als er een klein beetje regen is. In 2019 wordt de attractie permanent gesloten en afgebroken.

De rit

De attractie heeft anders dan veel andere attracties in de Efteling geen verhaal. Ook mist veel thematisering. De wachtrij is grotendeels buiten en loopt onder de attractie door. Voor het opstappen dient men naar boven te gaan, waar men de passagiers verdeeld over twee bobsleeën. Door de lage capaciteit van de attractie loopt de wachttijd voor de attractie op tot een uur. De buitenrij is met een houten overkapping overdekt. Men hoort gedurende de wachttijd apres ski-muziek en de instructies van een Duitstalige instructeur.

Per bobslee is plaats voor zes personen. Na het opstapstation te hebben verlaten gaat de bobslee 22 meter omhoog. De baan is 524 meter lang. Gedurende de baan wordt de bobslee niet opnieuw opgetakeld, op eigen kracht gaat de bobslee naar boven. Anders dan andere achtbanen zit de bobslee niet vast aan rails. De bobslee beweegt redelijk vrij door een soort half open glijbaan. Hierdoor krijgt men het gevoel echt in een bobslee te zitten. Gedurende de baan zijn er wel drie remvlakken, waarna de bob opnieuw naar beneden wordt geholpen. Na een rit van 2 minuten rijt men na de actiefoto weer het opstapstation in. Men stapt aan de andere kant van het karretje uit en loopt via een houten brug langs het fotopunt en poort weer de attractie uit. De single riders-rij bevindt zich direct naast het opstapstation, een heel stuk links van de ingang.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bob_(Efteling)&oldid=555064"