Villa Volta

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Villa Volta
VillaVolta2.JPG
De attractie vanaf buiten gezien tijdens de Winter Efteling.
Algemene informatie
Locatie Nederland Efteling
Themagebied
Soort attractie Madhouse
Bouwer(s) Vekoma
Opdrachtgever De Efteling
Ontwerper
Status Geopend
Bouw 1995
Opening 4 april 1996
Sluiting
Afbraak
Kosten ƒ 10 miljoen
Vervangt
Vervangen door
Animatronics leverancier
Thematisering en muziek
Thema Bokkenrijders
Voorshow Aanwezig
Wachtrijmuziek
Ritmuziek
Achtergrondmuziek
Componist
Vorige locaties en/of namen
'
'
'
Eigenschappen
Topsnelheid
Baanlengte
Lengte route
Maximale hoogte
Ritduur 10 minuten
Aantal voertuigen 1 schommel met 2 banken
Capaciteit 1900 personen per uur
Onride foto Afwezig
Veiligheid
Minimale lengte
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor Verboden voor hartpartiënten Hartpatiënten
Verboden voor zwangeren Zwangeren
Rolstoel ontoegankelijk.jpg Rolstoelgebruikers
Verboden voor mindervaliden Mindervaliden en/of bij orthopedische klachten
Veiligheidsbeugel Heupbeugel
Wachtrij
Snelpas Niet aanwezig
Single riders-rij Niet aanwezig
Baby switch Aanwezig
Website(s)
Website
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Villa Volta is een zogeheten madhouse in de Efteling. In deze attractie wordt de illusie gewekt dat men over de kop gaat, terwijl men eigenlijk schommelt. Villa Volta is ontworpen door Ton van de Ven en opende in 1995 zijn deuren. Villa Volta is overigens het eerste madhouse, maar tegenwoordig zijn ze in meerdere attractieparken te vinden.

Villa Volta is gebaseerd op de legende van de Bokkenrijders. Dit was een roversbende die in 18e eeuw in Noord-Brabant en Limburg terreur aanrichtte.

Verhaal en verloop

De voorkant van Villa Volta.
De binnenkant van de attractie.

Men wacht onder de veranda van de attractie en loopt vervolgens naar de eerste ruimte. Hier wordt het achtergrondverhaal verteld. Villa Volta is eigenlijk het woonhuis van Hugo van den Loonsche Duynen. Hugo is de leider van de Bokkenrijders. Jarenlang plunderde de Bokkenrijders dorp na dorp. De Brabanders uiten hun ongenoegen. Toch hoort men niets meer van de Bokkenrijders na hun laatste plundering. Uiteindelijk loopt men naar de volgende zaal. Hier verteld Hugo zelf wat hem is overkomen. Samen met zijn mannen zou hij naar de Abdij van Postel zijn gegaan. Na een lange avond dook het gebouw opeens op. De abdij was verlaten, maar de kaarsen stonden aan. Niemand was binnen en dus besloten de rovers het kerkzilver te stelen. Opeens dook op Hugo's schouder een hand van een dame op. Vrouw Goeds, zei dat hij het moest doen, maar Hugo lachte haar weg. Na een dag arriveerde hij met de buit bij zijn huis, waar dezelfde vrouw op het dak stond. Ze sprak de woorden: Nergens in uw eigen huis, noch waar ook ter wereld, zult gij rust of vrede vinden, nu gij Gods huis geschonden hebt... Eerst dan, wanneer een edel mens met het reine geweten van een pasgeboren kind uw woonstede zal betreden, dan zult gij vrede vinden, in uw huis en in uw hart... Hugo roept de mensen op het huis te betreden, zodat hij eindelijk kan rusten.

Vervolgens neemt men plaats in de banken in de eetkamer. Nadat de beugels dicht zijn, start de kamer te bewegen. Technisch gezien zit men op een schommel en draait de kamer om je heen. Door een beetje te schommelen en wind te gebruiken lijkt het alsof je echt over de kop gaat. Dit wordt versterkt doordat de spiegels en vazen mee bewegen en de lampen aan en uit gaan. Na enkele minuten verlaat men de ruimte en daarmee de attractie.

Wist je dat...

  • ...Villa Volta precies op de plek van de oude ingang van de Efteling stond?
  • ...er vroeger een olifantenbeeld in de tuin stond? Dit beeld was van het kinderbad, wat in 2003 was gesloopt. Tegenwoordig staat het bij Villa Pardoes.
  • ...er een schilderij van Ton van de Ven in de tweede show hangt, naast Hugo?
  • ...er tijdens de Winter Efteling projecties op het gebouw zijn? Deze gaan over het verhaal van de attractie.
  • ...de wachtrij vroeger veel groter was? Het liep over de speeltuin Kindervreugd, maar moest plek maken voor deze speeltuin.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Villa_Volta&oldid=486087"