De Vliegende Hollander (Efteling)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Vliegende Hollander
Efteling vl hollander.jpg
Algemene informatie
Locatie Nederland Efteling
Type Waterachtbaan
Dark water ride
Walkthrough
Model
Bouwer(s) Kumbak Coasters
Efteling
intamin AG
Opdrachtgever De Efteling
Status geopend
Bouw
Opening 1 april 2007
Sluiting
Afbraak
Kosten 20.000.000
Thema Zeevaart
Vorige locaties en/of namen
'
Vervangt
Vervangen door
Eigenschappen
Topsnelheid 70 km/u
Baanlengte 420 m
Baanhoogte 22,5 m
Maximale g-kracht 2+ g
Inversies 0
Ritduur 3 min 43 sec
Treinen 11 boten
Capaciteit 1900 personen per uur
Onride foto
Veiligheid
Minimale lengte 120 cm
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor Verboden voor zwangeren Zwangeren
Verboden voor hartpartiënten Hartpatiënten
Veiligheidsbeugel
Wachtrij
Chicken exit Aanwezig
Snelpas
Single riders-rij
Baby switch
Voorshow
Website(s)
Website
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

De Vliegende Hollander (DVH) is een attractie in de Efteling. De Vliegende Hollander is een achtbaan gecombineerd met een walkthrough en darkride. De attractie is gedeeltelijk overdekt, maar het grootste gedeelte van het achtbaan-gedeelte ligt buiten. De attractie ligt in Ruigrijk in de buurt van andere spannende attracties, zoals de Python, Joris en de Draak en Baron 1898. De Vliegende Hollander opende in 2007, maar sinds 2008 werkt de attractie vlekkeloos.

De attractie staat in het teken van de legende van de Vliegende Hollander. Deze legende gaat over het verhaal van kapitein Willem van der Decken die besluit met Pasen te gaan varen. Hierdoor wordt zijn schip vervloekt en wordt de Vliegende Hollander een spookschip. De attractie is ook gethematiseerd naar het 17e eeuwse Nederland. In de wachtrij (het walkthrough-gedeelte) loopt men door verschillende ruimtes en leert meer over het achtergrondverhaal. Uiteindelijk komt men in een haven aan, waar men in een bootje in stapt. Dit bootje vaart vervolgens langs de haven het donker in en men komt het spookschip tegen. Nadat men omhoog getakeld wordt, komt men in het achtbaan-gedeelte terecht.

Geschiedenis

Ontstaan en ontwerp

Op de plaats waar de Vliegende Hollander nu staat, lag vroeger het Zwembad. De Efteling had een groot openluchtzwembad, wat tussen 1953 en 1989 bestond. In de laatste jaren kwamen er steeds minder mensen naar de Efteling voor het zwembad. Hierdoor wordt het zwembad in 1989 leeggepompt. Tot 2001 wordt het zwembad omgebouwd tot een theater voor parkshows. Hierna worden andere terreinen gebruikt voor evenementen. Michiel den Dulk ontwierp in 2000 een attractie voor op deze plek. Dit was een berg met verschillende vuur- en watereffecten, maar dit werd nooit uitgevoerd.

In 2002 ontstond het idee van een dive coaster en in 2004 kwam nieuws naar buiten dat de Efteling een nieuwe attractie plande. Deze nieuwe attractie zou openen in het voorjaar van 2006. De Vliegende Hollander zou eerst een stuk groter worden dan dat dit uiteindelijk werd. In het gebouw zelf zouden ook een winkel en restaurant komen. De bootjes zouden door elf overdekte scenes varen, waaronder een polderlandschap. Ook zouden er twee liften zijn en zouden bootjes over de rand van een waterval heen varen. Dit ontwerp was echter te duur, waardoor de plannen teruggeschaald werden.

Problemen tijdens de bouw

Voor de bouw van de attractie werkte de Efteling samen met MACK Rides en Kumbak Coasters. De Efteling werkte in het verleden al samen met MACK Rides, maar de samenwerking met Kumbak was nieuw. Kumbak had voor de Vliegende Hollander nog geen grote attracties gebouwd, waardoor het bedrijf hier geen ervaring mee had. In februari 2005 begint de bouw van de Vliegende Hollander. Eerst lijkt de bouw van de attractie snel te gaan, maar in januari 2006 ontstaat er onenigheid tussen de Efteling en Kumbak. Kumbak had eerder nieuwe treinen geleverd voor de Python, maar deze hadden enkele problemen. Het bedrijf wilde ook een verhoging voor de bouw van de Vliegende Hollander. Kumbak zou de lift van de attractie regelen, maar levert deze te laat. Hierdoor loopt de attractie vertraging op.

Hierna ontstaan er nieuwe problemen met de lift, aangezien de bootjes de top niet bereiken en halverwege weer terugrijden. Dit wordt opgelost, maar de lift wordt hierdoor erg oncomfortabel. De opening van de attractie wordt hierdoor uitgesteld naar juni 2006 en later naar voorjaar 2007. De Efteling huurt uiteindelijk een nieuw bedrijf in, Intemin, die de problemen weet op te lossen. In de lifthill zouden eerst allemaal boegbeelden komen die de gloed van vuur hadden. Dit effect bleek niet te werken. Hoewel de boegbeelden tijdens de opening te zien waren, werden ze afgedekt met zwarte doeken. In 2008 werden ze helemaal verwijderd.

Kort voor de opening kreeg de Vliegende Hollander nieuwe problemen. Het water was namelijk te vuil voor de boten om doorheen te varen. Hierdoor wordt de vijver leeggepompt en wordt er beton in gegooid. Hierna wordt de vijver weer gevuld.

De aanbouw van de attractie

Opening en technische problemen

Een close-up van de tweede verdieping van de attractie

Op 24 maart 2007 mag de pers een kijkje nemen in de attractie en een week later opent de attractie voor het publiek. De officiële opening vindt plaats op 17 juni in het bijzijn van Wubbo Ockels. De reacties op de attractie zijn gemengd. Veel mensen vinden de thematisering en het verhaal erg mooi, maar het darkride-gedeelte is volgens de meeste gasten te donker. De opening van de attractie is maar kort, aangezien de achtbaan steeds te maken heeft met technische problemen en storingen. Hierdoor is de attractie vaak gesloten en de storingen vinden steeds vaker plaats.

In de zomer van 2007 wordt de attractie al weer gesloten en bleef gesloten tot aan het begin van 2008. Sindsdien is de attractie geopend, maar krijgt iedere winter een grote onderhoudsbeurt. Het oorspronkelijk idee was om de Vliegende Hollander ook in de winter te openen, maar hier werd uiteindelijk vanaf gezien. Pas in 2019 was de attractie voor het eerst in de winter geopend op warmere dagen.

Latere aanpassingen

In 2009 werden er televisieschermen in de wachtrij geplaatst met uitleg over de attractie in het Nederlands en het Engels. In de lift werd ook een nieuw effect toegevoegd. Sindsdien ziet men een houten kunstwerk van de kapitein Van der Decken veranderen in een doodskop. In 2016 werden er hekjes en instappoortjes geplaatst in het instapstation. Dit werd gedaan om de veiligheid te verhogen.

Sinds 2018 bevinden zich zonnepanelen op het dak van de attractie. In 2019 werd er een single riders-rij toegevoegd. Deze rij is speciaal voor gasten die alleen willen rijden en slaat de walkthrough over. Men komt direct bij het instapstation aan. In de winter van 2023 heeft De Efteling het regengordijn vervangen voor een scéne dat in het teken staat van een botenkerkhof. In deze scène zijn nu de beelden gebruikt die al voor de opening waren gemaakt. De beelden zouden in eerste instantie op de lifthill komen in het originele plan, dit kon niet vanwege het vrije ruimte profiel.

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Het verhaal van de attractie vindt plaats in 1679. Willem van der Decken is kapitein van het schip de Vliegende Hollander. De Vliegende Hollander vaart tussen Indië en Nederland en is terug naar huis. De kapitein van het schip is een roekeloze, wrede man die niets of niemand vreest. Hij wil zo snel mogelijk naar huis gaan en besluit daarom zelfs op Paaszondag te willen varen. Zondag is de rustdag, waaronder men helemaal niet mag varen. Varen op Paaszondag is een ergere zonde, aangezien dat een feestdag is. Door te varen op deze dag begaat de kapitein een zonde. Zijn schip raakt in een zware storm terecht en niemand heeft nooit meer iets van het schip vernomen. Volgens de legende zwerft dit schip nooit altijd rond op zee.

Wachtrij en instapstation

Via een buitenwachtrij loopt men de woning van de familie Van der Decken binnen. Men loopt door aantal lege kamers die zwart geblakerd zijn door vuur. In de ruimte hangt ook een brandlucht. In de hoek van de kamer ziet men een schilderij van kapitein Van der Decken en het dagboek van zijn vrouw, Catherina. In zijn ook wat dingen te lezen die gasten meer vertellen over het achtergrondverhaal. Vervolgens loopt men door naar de bibliotheek waar een grote spiegel hangt. Om de zoveel minuten komt hier het gezicht van Van der Decken te voorschijn. Men loopt vervolgens op een groot schilderij af, maar men ziet dat er een scheur in het doek zit, waar men doorheen kan lopen.

Via deze doorgang komt men in de smokkelgang terecht. Hier ziet men in een nis een schat liggen met allerlei juwelen en munten. De kapitein leidt een dubbelleven als smokkelaar. Om de zoveel minuten komt er rood licht uit het plafond en hoort men de stem van de kapitein door gang schreeuwen:

Aanhalingsteken openen

Niets of niemand, geen sterveling zal mij ervan weerhouden morgen uit te varen. Ik zal varen, storm of geen storm, Pasen of geen Pasen, verbod of geen verbod, al is het tot den eeuwigheid. Ik zal varen!

Aanhalingsteken sluiten

Via een ijzeren hek aan het einde van de gang loopt men omhoog. Boven loopt men door verschillende ruimtes die lijken op cafétjes. Door de ramen kan men het instapstation al zien. Via een trap loopt men vervolgens het instapstation binnen. Hier kan men kiezen of men links of rechts wil instappen. Voor de rit maakt dit niets uit, aangezien alle bootjes dezelfde baan vormen.

Het instapstation is vormgegeven als een haventje en karretjes zijn bootjes. Na het instappen varen deze bootjes naar het midden van de waterweg en onder de brug door.

Rit

Let op!
Hieronder staat een samenvatting van een rit van een attractie.
Soms is het niet leuk om te weten hoe het afloopt
Het einde van de rit

Na het instappen vaart men onder een brug door de eerste scene binnen. De eerste scene is vormgegeven als een haven men twee grote VOC-schepen. Bij een van de schepen wordt een lekkende emmertje omhoog de takelt. Vervolgens vaart men door een houten sluis de open zee op. Deze scene is gevuld met mist en volledig donker. Men hoort in de verte een scheepsbel. Men vaart hierna een nieuwe ruimte binnen, waar veel regen te horen is. Via watergordijnen worden spookschepen geprojecteerd. De bootjes varen hier recht op af, maar de gordijnen stoppen kort voordat de bootjes er in aanraking meekomen. Hierna ziet men de boeg van de Vliegende Hollander en vaart men hierop af. Kort voordat men het schip aanraakt, varen de bootjes ineens naar beneden onder het schip door.

Hierna vaart men de lift op naar boven waar het gezicht van kapitein Van der Decken veranderd in een doodskop. Ook hoort men Latijnse woorden, waardoor men door een rookgordijn heen omhoog wordt gebracht. Helemaal boven gaan de deuren open en komt men in het buitengedeelte terecht. Eenmaal duiken de schepen direct naar beneden door een misttunnel heen en dan door een duingebied. Uiteindelijk varen de bootjes met veel gespetter het water in van het meer naast de attractie. Hierbij kunnen de gasten nat worden. De bootjes varen weer rustig terug naar het instapstation.

Weblinks


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=De_Vliegende_Hollander_(Efteling)&oldid=790152"