Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Spookslot

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
De voorkant van het Spookslot

Het Spookslot is een attractie in het Nederlandse attractiepark de Efteling. Het Spookslot is zoals de naam al zegt een spookhuis. Het is de combinatie van een walkthrough en een animatronicsshow. Het ligt in het parkdeel Anderrijk. Het spookslot is op 10 mei 1978 gebouwd en was de eerste grote attractie buiten het Sprookjesbos. De attractie is vormgegeven als een vervallen Keltisch kasteel. Men bewandeld eerst de gangen van het kasteel om daarna bij een show uit te komen. Iedere 10 minuten is er een show.

Geschiedenis

een deel van de hoofdshow

Het idee voor de attractie kwam eigenlijk na het succes van de Indische Waterlelies (toen nog een attractie buiten het Sprookjesbos). Bij de Indische Waterlelies werd met behulp van een overdekte ruimte een show opgevoerd waarin men niet afhankelijk was van weer of licht van buiten. Men wilde de attractie nog een keer bouwen maar dan groter en met een ander thema. Tegelijk wilde men jongeren aanspreken. Die kwamen niet voor alleen een Sprookjesbos naar de Efteling. Zo kwam men op het idee van een spookhuis. Er werden verschillende ontwerpen gemaakt. Eigenlijk zou het Spookslot nog groter worden. Er zou een arena met opvoeringen komen. Voor de buitenkant waren genoeg ideeën, maar voor de binnenkant... Eigenlijk is de hele show in een middag bedacht. Men ging brainstormen. Voor de bouw koos men centrale plek in het park, maar afgelegen van het Sprookjesbos zodat men echt het idee kreeg van een vervallen slot. Vandaag de dag is hier maar weinig van overgebleven, de Efteling is blijven uitbreiden.

Na de opening bleek het Spookslot een populaire attractie te zijn. Buiten was er een enorme rij. Er werden ook evenementen georganiseerd, zoals een spooktocht. Kort na de opening werden er al dingen veranderd. Zo kwam er een verhaal bij. In 1987 werd de buitenrij verwijderd. In 2001 verging het Spookslot een renovatie. De show werd ingekort naar 10 minuten, vroeger waren het er 15.

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal. Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!
De achthoekige zaal

Het verhaal speelde zich lang geleden af. Toen het stormde bereikte het water uit de Maas de burcht van de burggraaf van Capelle van Kaatsheuvel. De graaf verzamelde sprookjes en bedreef magie, waardoor hij muren komen laten dansen en bloemen laten zingen. Zijn leven was goed, maar er was een plaag. Dit was de boze heks Visculamia, die op de nabijgelegen Druinen leefde. Zij wilde hem de spookjes afnemen. Visculamia vervormde zich op een dag als een jonge vrouw, maar werd betrapt door de tuinman van de burcht. Ze werd opgepakt en veroordeeld door drie rechters van het hertogdom tot de brandstapel. Deze stond in de oostelijke vleugel van het slot. Terwijl ze in vlam stond sprak ze haar laatste verwensing uit. De graaf werd gedwongen voor eeuwig te zoeken naar zijn laatste sprookje; zijn eigen dochter Esmeralda.

Zodra het water weer stijgt slaat de betoverde kraai op de klok op twaalf uur precies. De tuinman bengelt aan het kort van de klok en de rechters weerklagen uit het raam. In de catacomben rent de graaf achter zijn dochter aan, die hij nooit zal vinden. De bloemen zingen, de muren dansen en de heks spreekt haar verwensingen uit in de sarcofaag van de graaf. Dit zal zo jaren doorgaan tot dat de de vloek is uitgewerkt.

Beschrijving

Looproute

Men maakt na het betreden van de attractie meteen een scherpe bocht naar links. Hierdoor komt men in een donkere gang terecht, waarin vitrines met doodskoppen en een jammerende man zit. Even verder wordt het licht en ziet men een andere man die een spin opeet. Men gaat naar een achthoekige zaal. Hierin wordt de kroonluchter door een reusachtige arm vastgehouden. Om de 10 minuten hoort men het verhaal. Er klinkt een donderslag. Waarin achter het plafond drie duivelse wezen wegfladderen. Men loopt de zaal weer uit en komt in een halletje waar men even wacht. In een nis zit de Oosterse geest. In de glazen bol die hij vasthoudt verschijnt een meisje wat veranderd in een doodshoofd. Als de deuren openen komt men bij de hoofdshow.

Hoofdshow

In de hoofdshow kijkt men naar een verlaten klooster. Een duivels wezen slaat op de klok 12 keer. Ondertussen bengelt het lijk van de tuinman in het kapel. Na de 12 slagen lopen gezichtloze monniken door de kloostergang. Ze zingen een lied en nadat de laatste de deur dichtdoet, verschijnt er een viool in de catacomben. Het voert de Danse macabre op van Camille Saint-Saëns. De schelle tonen verlichten de ruimte. De geest van burggraaf achtervolgd die van zijn dochter. De zerken en grafstenen verwegen, mensen stappen uit hun graf, de bloemen en balustrades bewegen. De viool speelt een soort van walsmuziek. Het tweede deel is echter wat ruiger. De sarcofaag van de dochter en de burggraaf openen. In de finale verschijnt de heks in een zee van vlammen. De ruimte is verlicht. Na een donderslag stopt de opvoering. De balustrades staan weer stil en de graven zijn weer dicht. Na de knal verschijnt de viool op het stuk af te sluiten en de bezoekers verlaten hierna de ruimte.

Wist je dat...

  • ...er een zerk in de hoofdshow is te vinden van Kate Bush? Zij nam ter promotie van de attractie haar videoclip daar op.
  • ...voor het verschijnen van de zwevende viool en de geesten het zogeheten Pepper's ghost-effect wordt gebruikt?
  • ...er op stenen de logo's van de NS en de Rabobank staan? Tevens is er één voor zanger Den Hegarty.
  • ...dat op het graf van Esmeralda een fout staat? Het onschuldige meisje zou leven tussen 1300 tot 1206, dus 94 jaar.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spookslot&oldid=509061"