PandaDroom

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PandaDroom
Pandadroom ingang.jpg
Rots met inscriptie bij de ingang van de attractie
Algemene informatie
Locatie Efteling, Nederland
Themagebied
Soort attractie 3D-Bioscoop
Bouwer(s) Heijmans

MoveTRIX

Opdrachtgever De Efteling
Wereld Natuur Fonds
Ontwerper
Status geopend
Bouw
Opening 19 juni 2002
Sluiting 3 november 2019
Afbraak
Kosten 16 miljoen euro
Vervangt
Vervangen door
Animatronics leverancier
Thematisering en muziek
Thema
Voorshow
Wachtrijmuziek
Ritmuziek
Achtergrondmuziek
Componist
Vorige locaties en/of namen
'
'
'
Eigenschappen
Topsnelheid
Baanlengte
Lengte route
Maximale hoogte
Ritduur 27 minuten
* voorshow: 15 minuten
* hoofdshow: 12 minuten
Aantal voertuigen
Capaciteit 1200 personen per uur
Onride foto
Veiligheid
Minimale lengte
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor
Veiligheidsbeugel
Wachtrij
Snelpas
Single riders-rij
Baby switch
Website(s)
https://www.efteling.com/nl/park/attracties/pandadroom
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

PandaDroom was een attractie in de Efteling. Het lag in het Anderrijk. Het was een 3D bioscoop. Bij PandaDroom zit er ook een restaurantje die heette de Octopus en er zijn ook speeltoestellen aanwezig. De attractie is gebouwd in samenwerking met het WNF. Het was een jubileumattractie toen de Efteling 50 jaar bestond. De laatste jaren was er veel ophef over de attractie omdat de 4D effecten het niet meer deden en de attractie volgens mensen lelijk en verouderd was. In 2014 kwam er een nieuw plan om de attractie een nieuwe film te geven, maar dat is niet doorgegaan. Door een poll van nieuwssite Looopings kwam in Januari 2019 weer een discussie over of de attractie mag blijven. In 2019 werd de nieuwe opvolger fabula aangekondigd.

Een indoorscene bij PandaDroom

Geschiedenis

Het idee

Een panda

Het idee voor PandaDroom ontstaat in 1999 na dat de Efteling het Ranger Report van WNF bekijkt. Er komt een samenwerking en allebei de partijen vinden dat het een goede samenwerkering is. WNF zoekt een goede manier om klimaatverandering en bomenkap onder de aandacht te brengen; televisie en advertenties worden steeds minder gezien. WNF dacht dat een attractie in een populair pretpark het goed onder de aandacht weer zou brengen. Na een bezoek aan Disney Animal Kingdom waar een soort gelijke attractie in een grote boom is werd het een 4D bioscoop. Intussen was bijna het 50 jaar bestaan en de Efteling zocht nog naar een goede attractie; Ton van de Ven kon toen niet ontwerpen, want die was bezig met het ontwerp van het Efteling Theater. Ze dachten om misschien maar aan te komen met een heel simpele standaardattractie. Toen kam WNF aan met de Panda Droom, eindelijk was het probleem opgelost voor een nieuwe attractie!. Eerst ging er altijd maar een iemand ontwerpen maar nu gingen ze dat doen met een heelt team!

Bouw

Lex Lemans moest lang opzoek gaan naar de goede technieck voor de bioscoop. Ze zijn bewust niet voor imax gegaan omdat je dan alles bij hun moest kopen. Uiteindelijk kwam de meeste technieck van Kinoton. Toen de locatie werd gekozen dachten ze eerst om PandaDroom bij Droomvlucht te bouwen, waar nu Raveleijn is. Uiteindelijk valt toch de keuze waar vroeger de oude tennisbanen waren. Op 28 maart 2002 wordt de attractie geopend. Na de opening zijn er nog vele veranderingen doorgevoerd. In 2003 wordt er een buggystalling bijgebouwd en filmpjes worden aangepast. In 2009 gaat het restaurant op de schop: de octopus krijgt een nieuw uiterlijk. In 2012 werd de muziek vernieuwd door Rene

Vervanger

in 2019 werd aangekondigd dat pandadroom ging sluiten. De vervanger van pandadroom werd fabula.

Kritiek & onarming

De oceaanwereld

Er was veel discussie over PandaDroom. Vooral in 2002 onarmde veel mensen PandaDroom omdat toen een 4D film heel bijzonder was. Ook de groene wachtrij vonden veel mensen een pré, dat was de eerste wachtrij die niet slalomt of meandert. Er was veel kritiek over de afwerkering. Niet alle muren waren mooi afgewerkt en vanaf de bob leek lijkt het op een bunker of loods. De laatste jaren was er veel discussie over de film omdat je nu ook gewoon naar de bioscoop gaan voor een 3D film en veel 4D effecten doen het niet meer. Al jaren werd er gepraat over een sloop.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=PandaDroom&oldid=581938"