Pardoes

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
een beeld van Pardoes

Pardoes de tovernar (kortweg Pardoes) is de mascotte van de Efteling. Hij is bedacht door Henny Knoet, een man die veel Efteling-figuren heeft bedacht. Eerst was het vooral, een poppetje dat vooral op het logo en in de folders stond. Nu kom je hem overal tegen in de Efteling. In 2000 krijg hij een vriendin: Pardijn. Sinds 2017 heeft hij een eigen rijk: Fantasierijk. In dat rijk ligt Symbolica en de naar hem vernoemde pardoes promenade. Hij heeft ook een eigen TV serie gehad: De magische wereld van Pardoes

Geschiedenis

Lange zoektocht

De Efteling heeft geen mascotte. Op folders zie Kleine Boodschap en de kabouters.Zonder mascotte gaat het zo goed. Maar in 1981 als de Python komt veranderd dat: Het is meer dan een sprookjespark geworden. Dus er moet nu een duidelijke mascotte komen met een huisstijl, Er werd tijdelijk Dio Oberon ingezet als hofnar, waarschijnlijk ook de inspiratiebron voor Pardoes. In 1984 hebben ze een mascotte gevonden: Jokie de Prrretneus. Die speelt ook de hoofdrol in de toen nieuwe attractie Carnaval Festival. Jokie doet het goed: het was precies wat ze nodig hadden. Al snel kwamen er T-Shirts, en allerlei andere souvenirs. Ook loopt hij door het park heen om mensen te entertainen. Als in 1986 opeens de oosterse Fata Morgana wordt geopend wordt Jokie weer minder populair. Ze schakelden een reclamebureau in maar dat hielp niets.

Pardoes doet zijn intrede

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pardoes&oldid=512205"