Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?

Anton Pieckplein

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
De Vermolen molen

Het Anton Pieckplein is een plein in de Efteling. Het plein is vernoemd naar kunstenaar Anton Pieck, die veel deed aan de vormgeving en stijl van de Efteling en ook veel heeft ontworpen. Het plein bestaat sinds 1954 en ligt in Marerijk tussen het Sprookjesbos, het Carrouselpaleis, het Ton van de Venplein en het Volk van Laaf. Op het Anton Pieckplein staat verschillende draaimolens, zweefmolens, fonteinen, kleinere attracties en restaurants.

De Ganzenhoedster met daarachter De stenen kip.

Het Anton Pieckplein is gebouwd als uitbreiding van de Efteling. De Efteling was toen niet veel meer dan een bos, een Sprookjesbos en een speeltuin. Er was wel een theehuis, waar nu Het Witte Paard staat. Aan de achterkant werd toen het plein aangelegd. Door de jaren heen werd dit steeds uitgebreider. Aan de kant van Carnaval Festival zijn authentieke huisjes te vinden met restaurants erin. Daarnaast ligt het Efteling Museum. Aan de andere kant ligt het Volk van Laaf, waar vroeger de speeltuin lag. Hier naast ligt weer de weg naar de oude ingang, waar nu o.a. de Droomvlucht staat. Men kant hier ook komen via een poortje met Sint-Nicolaas erop. Op het plein staan tegenwoordig nog vijf zweef- en draaimolens. Dit zijn:

  • Anton Pieckmolen, deze draaimolen is door de Efteling zelf gemaakt en door Pieck zelf ontworpen. De versiering is erg eenvoudig en in het midden staat een echt orgel.
  • Vermolen Molen, deze draaimolen stond eerst op de kermis, maar is later door de Efteling gekocht. De Vermolen Molen is een echte negentiende-eeuwse draaimolen met paarden, koetsen en goud. Ook staan de wapenschilden van verschillende Nederlandse steden afgebeeld. Begin 2016 is deze molen grondig gerestaureerd.
  • Vlinder Molen, deze draaimolen komt uit de voormalige Sovjet-Unie en kenmerkt zich door de heuvels in de baan. De molen heet zo, aangezien er in het midden een mannetje met een vlindernet staat. Eind 2016 werd deze molen gerestaureerd.
  • Grote en kleine zweefmolen, twee vrij moderne zweefmolens.

Daarnaast staat er nog een fontein met de Bremen Stadsmuzikanten erop. Hier staan een haan, een kat, een hond en een ezel op elkaar. De andere fontein is die van de Ganzenhoedster, een vrouw die twee ganzen vast houdt. Ook is Holle Bolle Gijs er met zijn huisje te vinden. Ook zijn er drie kleinere attracties te vinden. Dit zijn voorstellingen die eens in de zoveel tijd plaats vinden of waarvoor betaald dient te worden. Dit zijn de Gekroonde Eend, de stenen kip en het smidje.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Anton_Pieckplein&oldid=484532"