Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Diorama (Efteling)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Diorama
Nog geen afbeelding
beschikbaar
Algemene informatie
Locatie Nederland Efteling
Themagebied
Soort attractie Miniatuur
Bouwer(s) De Efteling
Opdrachtgever De Efteling
Ontwerper
Status gereed
Bouw
Opening 25 mei 1971
Sluiting
Afbraak
Kosten
Vervangt
Vervangen door
Animatronics leverancier
Thematisering en muziek
Thema
Voorshow
Wachtrijmuziek
Ritmuziek
Achtergrondmuziek
Componist
Vorige locaties en/of namen
'
'
'
Eigenschappen
Topsnelheid
Baanlengte
Lengte route
Maximale hoogte
Ritduur
Aantal voertuigen
Capaciteit
Onride foto
Veiligheid
Minimale lengte
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor
Veiligheidsbeugel
Wachtrij
Snelpas
Single riders-rij
Baby switch
Website(s)
[1]
op RCDB
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

De Diorama of Diorama Hal is een attractie in de Efteling, die zich in het Carrousel Paleis bevindt. Hier ligt het achter de Stoomcarrousel. De Diorama Hal bestaat uit een grote zaal met in het midden een grote kijkkast. Hier ziet men een miniatuurwereld, compleet met huizen, treinen en bergen. Het uitzicht is gebaseerd op de tekeningen van Anton Pieck. De Diorama Hal opende op 25 mei 1971 als uitbreiding van het Carrousel Paleis.

In de kijkkast zijn veel dingen te ontdekken als je goed kijkt. Er zijn veel dingen die verwijzen naar de Efteling. Zo kun je in nachtgedeelte het Spookslot zien en er zijn miniatuurversies van Efteling-figuren. Zo kun je de Efteling Fanfare er vinden, Holle Bolle Gijs, het Ballonnenvrouwtje. Ook is er de Rattenvanger van Hamelen en ook zie je Anton Pieck met zijn ezel. Op het Spookslot na zijn al deze elementen in 2007 toegevoegd. Ook is er ergens in een ingestorte brug, waar een tijdelijke houten brug naast is gebouwd. Dit was oorspronkelijk niet de bedoeling. Bij het maken van de attractie is een medewerker per ongeluk op de brug gaan staan, waardoor het brak. Anton Pieck vond dit juist een romantisch idee hebben en heeft het er terug ingezet.

De Diorama Hal is doorgaans niet erg populair. In 2010 werd er een LEGO-tentoonstelling gehouden. De hal is samen met de Stoomcarrousel het enige wat er nog open is van het Carrousel Paleis. De attractie is te bereiken via de voorkant van het Carrousel Paleis, maar aan de zijkant is een speciale ingang, die als de hoofdingang wordt beschouwd.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Diorama_(Efteling)&oldid=487302"