LEGO

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lego technic.jpg

LEGO is een Deense speelgoedfabrikant.

Geschiedenis

De stichter van de bekende steentjes is Ole Kirk Christiansen. Ole is in 1891 geboren in Billund (Denemarken). Hij was een timmerman van beroep. Hij maakte vooral houten keukentuigen en strijkplanken. Zijn zoontje Godtfred hielp vaak mee. In die tijd werden vele dingen uit hout gemaakt.

Hij gaf dit bouwspeelgoed de naam lego, de afkorting van leg god, dat zoveel betekent als ”speel goed”. In het Latijn wil het zeggen: ”ik leer” of ”ik stel samen”. Zo zie je maar dat speelgoed dikwijls een lerende functie heeft.

Godtfred ging mee in het bedrijfje van Ole kirk Christiansen en begon betere materialen te zoeken. In 1949 werden Godtfred's bouwstenen voor het eerst in plastic gemaakt. Plastic was in die tijd nog niet zo bekend. Het blokje wordt vooral steviger en harder gemaakt. Er zijn 102.981.500 manieren om zes legoblokjes met acht knopjes van dezelfde kleur te combineren. Ole Kirk Christiansen mag de doorbraak nog net meemaken; hij overlijdt in 1958.

Het logo van LEGO

Elk succesverhaal kent zijn donkere periodes. In 1960 legt een verwoestende brand de Lego-fabriek in de as. Daarom neemt Godtfred het besluit zich volledig te richten op de productie van plastic lego-stenen. En het succes kan niet op, zo lijkt het. Aan alle leeftijdsgroepen wordt gedacht.

De laatste jaren nam de populariteit af van het inmiddels wereldberoemde legosteentje. Van 1997 tot 2005 stond LEGO aan het randje van het faillissement. De computerspelletjes rukten op. De lego-makers bleven niet bij de pakken zitten en schakelden over op het maken van computertechnieken. De nieuwste producten, de LEGO mindstorms, zijn de nieuwe rage. Kinderen kunnen er hun eigen, robotachtige, figuren mee ontwerpen en die via de computer laten ”denken, zien en voelen.” Zo blijft LEGO een topper voor vele kinderen.

Wat is LEGO?

Je hebt ook andere LEGO zoals DUPLO. Voor de kleine kinderen heb je DUPLO. Dit zijn dus die hele grote LEGO stenen waar kleine kinderen niet in kunnen stikken en dus makkelijk in hun mond kunnen steken. Het is niet voor kinderen onder de 3 jaar. De ouderen kinderen hebben vaak gewone lego-stenen. LEGO zijn eigenlijk bouwstenen die je kan gebruiken door op elkaar en naast elkaar mee te bouwen. Je kunt er huizen en gebouwen mee maken maar ook auto’s en treinen en nog meer, wat je maar kan verzinnen. In LEGO land kun je daar voorbeelden van vinden. Er zijn complete dozen met brandweer auto’s en de brandweerkazerne’s en politie auto’s met huizen erbij en natuurlijk treinen met een heleboel losse wagons en ook een snelle trein die op de TGV trein lijkt.

Voor kinderen van 5 tot 12 is er dus LEGO. LEGO stenen zijn er in allerlei kleuren en vormen. LEGO speelgoed heeft allerlei thema's. Zo heb je LEGO miniland met een echte stad, een haven, politiebureau en een brandweerkazerne. Of je hebt de spannende riddertij, met donkere burchten waar spoken in zitten. Je kunt ook spelen met de toekomst, want met ruimtevaart LEGO kun je je eigen ruimtestation inrichten.

Lego Chicago City View 2001.jpg

Minifigs

Minifigs oftewel minifiguren zijn de kleine mensjes van LEGO bedoeld om de lego-wereld te bevolken. Ook bestaan ze uit een paar stukken (benen, het lijf en het hoofd), ook kun je er bijpassendde kleren e/o dingen die ze in de hand kunnen hebben aan toevoegen. Er is ook een LEGO thema met losse minifigs die niet in andere sets verkrijgbaar zijn.

Meesterbouwers

Meesterbouwers noemen zichzelf ook wel AFOL. Dat Engelse woord betekent: Adult Fan Of Lego. Je hebt talent en vakmanschap nodig om een professionele LEGO model bouwer te worden. Je moet eerst een zware test en een gesprek met goed gevolg doorstaan. Daarna beginnen de kandidaten aan een cursus waarop ze de technieken leren die ze bij het maken van de modellen voor de Legoland parken nodig hebben. De teams van de LEGO groep bouwen ook modellen voor reizende tentoonstellingen en speciale projecten. Elke modelbouwer heeft een grote werktafel, omringd door ladekasten met LEGO steentjes. De steentjes worden aan elkaar gelijmd zodat het model bestand is tegen weer en wind en tegen intensief schoonmaken. Het is een soort hobby voor volwassenen die verder gaat dan het spelen met Lego. Het is het creatief bezig zijn met LEGO als een middel om iets te maken.

Een LEGO trein

Lego-machines

Er bestaan ook Lego-machines, zoals de Lego-candymachine, die een van de bekendste is. Ook bestaan er Lego-computers en Lego-geweren.

Legoland

Legoland pretparken zijn pretparken van Lego. Er zijn pretparken in Denemarken, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Maleisië. Het grootste park is in Denemarken en was ook het eerste Legoland park. In deze parken zijn leuke attracties en er zijn hele grote steden van LEGO gemaakt.

Lego-thema's

Er zijn verschilende lego-thema's en dit zijn de meeste op dit moment:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=LEGO&oldid=818859"