Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: Dyscalculie of Kunst

Efteling Museum

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Efteling Museum
Eftelingmuseum.jpg
Het beeld boven de ingang van het museum
Algemene informatie
Locatie Efteling, Vlag van Nederland Nederland
Themagebied Marerijk
Soort attractie Museum
Tentoonstellingsruimte
Bouwer(s) Efteling
Opdrachtgever
Ontwerper Robert-Jaap Jansen
Status Geopend
Bouw
Opening 1 april 2004
Sluiting
Afbraak
Kosten €390.000
Vervangt
Vervangen door
Animatronics leverancier
Thematisering en muziek
Thema
Voorshow
Wachtrijmuziek
Ritmuziek
Achtergrondmuziek
Componist
Vorige locaties en/of namen
'
'
'
Eigenschappen
Topsnelheid
Baanlengte
Lengte route
Maximale hoogte
Ritduur
Aantal voertuigen
Capaciteit
Onride foto
Veiligheid
Minimale lengte
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor
Veiligheidsbeugel
Wachtrij
Snelpas
Single riders-rij
Baby switch
Website(s)
www.efteling.nl
op RCDB
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Het Efteling Museum is een museum en ruimte voor tentoonstellingen in de Efteling. In het museum objecten te zien die vroeger in de Efteling gebruikt werden. Het museum bevindt zich aan het Anton Pieckplein in het themagebied Marerijk. Het gebouw bestaat uit drie delen; het Wonderdepot, de binnenplaats en "In den Bonte Versamelingh". In het museum zijn er zowel vaste tentoonstellingen als tijdelijke tentoonstellingen. Deze tijdelijke tentoonstellingen veranderen om het jaar of om de paar jaar.

Het idee van het Efteling Museum ontstond tijdens de herinrichting van het Anton Pieckplein tussen 2002 en 2003. Het museum werd officieel geopend in 2004. Het museum werd bedacht om oude spullen uit de Efteling tentoon te stellen voor het publiek. De Efteling bewaart deze spullen in een apart archief achter de schermen. In het Efteling Museum wordt een klein deel tentoongesteld voor het publiek. In het museum kunnen bezoekers zien hoe de Efteling over de jaren heen veranderd is. Het museum werd bedacht door de EftelinGouwen. Dit is een vereniging van oud medewerkers die ook een speciale kantine in het gebouw hebben. Daarnaast is er een atelier aanwezig, wat niet toegankelijk is voor de bezoekers.

Geschiedenis

Het bewaren

In de beginjaren van de Efteling werden veel oude spullen weggegooid, vernietigd of door medewerkers meegenomen naar huis. Medewerkers van de afdeling Decoratie en Vormgeving vonden dit niet kunnen. Zij geloofden dat de spullen bewaard moesten blijven, aangezien ze iets over de geschiedenis van het attractiepark vertelden. Begin jaren 1970 wordt er dan ook een archief opgesteld voor oude decorstukken. Desondanks kwamen er veel spullen in handen van mensen buiten het park.

In 1989 ontstaat het idee voor het oprichten van een Efteling Museum. Deze zou komen op de plek waar Fabula nu ligt. De toenmalige directeur van de Efteling zag dit niet zitten, aangezien bezoekers niet geïnteresseerd zouden zijn in oude spullen. Zij zouden liever kijken naar nieuwe attracties.

Eerste tentoonstellingen

Veel oude spullen vindt je tegenwoordig in het Wonderdepot; een van de ruimtes van het museum

In 1992 wordt er toch een tentoonstelling met oude spullen gehouden in de Efteling. De tentoonstelling Rariteitenkabinet wordt gehouden voor het 40-jarig bestaan van het park. In de tentoonstelling zijn niet alleen foto's en ontwerpschetsen te zien, maar ook objecten uit attracties. De tentoonstelling wordt gehouden in de Diorama Hal en is tijdelijk.

In 2001 worden er ook kasten met ontwerpschetsen en objecten toegevoegd aan de lobby van het Efteling Hotel. Aangezien de Efteling in 2002 bestaat, gaan er geruchten rond dat de Efteling een museum of tentoonstelling gaat houden met objecten en schetsen. Voor de ruimte worden verschillende locaties bedacht, zoals de PandaDroom of de ingang. Uiteindelijk kwamen er plannen voor een huisje aan het Anton Pieckplein, wat toentertijd verbouwd werd.

Ontstaan

Tussen 2002 en 2003 werd het Anton Pieckplein grondig verbouwd, waarbij veel attracties verplaatst werden, gebouwen werden opgeknapt en alles opnieuw gedecoreerd werd. De Efteling gaf aan gelijktijdig een Efteling Museum te laten bouwen aan het plein. Het was lange tijd onduidelijk hoe dit museum eruit kwam te zien. Het gebouw werd ontworpen door Robert-Jaap Jansen en hij werd geholpen door Sander de Bruijn.

In december 2003 was het museum korte tijd geopend voor gasten. Toen was nog niet alles af. De officiële opening van het gebouw was op 1 april 2004, waarbij veel ontwerpers en oud-medewerkers aanwezig waren.

Latere ontwikkelingen

Na de opening zijn veel spullen aan het Wonderdepot en de binnenplaats toegevoegd, waaronder spullen uit het Spookslot, De Oude Tuffer en de Python. In de expositieruimte zijn ook verschillende tentoonstellingen geweest over de jaren heen. Iedere tentoonstelling was één of meerdere jaren te zien. Hieronder vindt je een klein overzicht van de tentoonstellingen:

Jaar Naam Aanleiding
2005 200 jaar Hans Christian Andersen 200ste geboortedag van Hans Christian Andersen. De tentoonstelling toont veel sprookjes in de Efteling die gebaseerd zijn op de verhalen van Andersen.
2006 25 jaar Sensatie in de Efteling 25-jarig bestaan van de Python. De tentoonstelling staat in het teken van spannende thrillrides in de Efteling.
2007 Van Poppenkast en Theater Deze tentoonstelling stond in het teken van het live-entertainment door de jaren heen.
2008 50 jaar "De Tuinman en de Fakir" 50-jarig bestaan van de Vliegende Fakir. Naast het sprookje is er ook aandacht voor tulpen en Indische muziek in de tentoonstelling.
2009-2010 Er heeft er één Honger Hoera Hoera 50 jaar Hollebolle Gijs.
2011 Anton Pieck De tentoonstelling staat in het teken van Anton Pieck en zijn rol bij de Efteling.
2012-2016 60 jaar Efteling 60-jarig bestaan van de Efteling.
2016-2019 50 jaar... Maanlichte Nachten 50-jarig bestaan van de Indische Waterlelies.
2019-heden De 30 Sprookjes uit het Efteling Sprookjesbos Het toevoegen van De zes zwanen als dertigste sprookje aan het Sprookjesbos

Beschrijving

Het gebouw heeft drie ingangen. Hiervan zijn er altijd twee geopend, namelijk de ingang via het Wonderdepot en de ingang via "In den Bonte Versamelingh". Ook is er nog een derde ingang via de binnenplaats, maar deze is enkel toegankelijk als de binnenplaats open is. De hoofdingang van het museum ligt aan de kant van "In den Bonte Versamelingh".

In den Bonte Versamelingh

De erwt uit de prinses op de erwt op de vitrine

Dit deel is ingericht als een oude woning. Het is het huisje van Toon en Bets. Volgens het achtergrondverhaal hebben Toon en Bets grote verzamelwoede. Zij verzamelen alles wat met de Efteling te maken heeft. Bets heeft een handtas waarin alles past. Deze handtas is te zien achter een van de ramen van het huisje. Via de voorkant komt men in de huiskamer terecht. Hier staat een oude televisie die oude spotjes van de Efteling draait. Ook zijn er radiofragmenten te horen. In de vitrinekasten zijn veel oude foto's en kleine souvenirs (zoals theelepeltjes en beeldjes) te vinden.

Via klapdeurtjes loopt men door de bedstee naar expositieruimte. Deze expositieruimte verandert om de zoveel jaar. Hier worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden. In de tussenruimte ernaast bevinden zich veel schetsen en ontwerptekeningen van verschillende gebouwen en attracties in de Efteling. Op twee lage kasten staan onder glazen stolpen brochures en zaken uit de horeca opgesteld.

Vervolgens loopt men door naar de Tovertafel vol geschiedenis. Dit is een grote tafel met touchscreen waarbij bezoekers zelf meer informatie over bepaalde zaken in de Efteling kunnen vinden. Ze kunnen de verschillende attracties op een plattegrond van de Efteling zelf aantikken. Deze plattegrond heeft ook veel bewegende effecten.

Wonder Depot

Een oud boord in het Wonder Depot

Via de tussenruimte kan men doorlopen naar het Wonder Depot. In het Wonder Depot ziet men veel oude objecten uit de Efteling. De grote ruimte moet een rommelzolder voorstellen en ziet vol met zaken. In de ruimte liggen veel oude beelden, mallen en borden. Voorbeelden zijn een elfje uit de Droomvlucht, een krokodil uit Fata Morgana en de een grote plattegrond (de Automatische Informateur).

Binnenplaats

De binnenplaats is sinds 2008 geopend voor bezoekers, maar het kan zijn dat de binnenplaats op bepaalde dagen gesloten is. Dit is vormgegeven als een klein tuintje met houtsnippers en een fontein. Hier staan grotere objecten opgesteld, zoals een stuk rails van de Python en een auto van De Oude Tuffer.

Niet-toegankelijke ruimtes

Achter de schermen is er nog een klein atelier en een kantine.

Weblinks

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Efteling_Museum&oldid=728601"