Nederlandse Omroep Stichting

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf NOS)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NOS

NOS logo.svg

Logo van omroep AVROTROS
Gegevens
Volledige naam Nederlandse Omroep Stichting
Slagzin Altijd en overal
Opgericht in 29 mei 1969
Einde
Land Vlag van Nederland Nederland
Leden
Status
Omroepsoort Taakomroep/informatief
Voorzitter Rob van Gijzel
Directeur Gerard Timmer
Stroming
Doelgroep Algemeen
Omroepblad(en)
Bekend van NOS Journaal (1956)
NOS Studio Sport (1959)
NOS Jeugdjournaal (1981)
Radiozender(s) NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5, NPO Radio 6, BNN.FM
Televisiezender(s) NPO 1, 2, 3, NPO Politiek, NPO Nieuws
Meer informatie
Website
Portaal Portaalicoon Televisie


De Nederlandse Omroep Stichting, afgekort NOS, is een publieke omroep in Nederland. De NOS is een zogeheten 'taakomroep'. Dit is een omroep die een speciale taak te vervullen heeft. De NOS zendt voornamelijk nieuwsprogramma's uit. De omroep verzorgt ook het nieuws op zijn sites, NPO-televisie- en -radiozenders, en teletekst van de NPO.

Geschiedenis

De NOS is eigenlijk ontstaan uit een soort van samenvoeging van twee omroepen. Dit waren de NTS (Nederlandse Televisie Stichting) en de NRU (Nederlandse Radio Unie). Dit gebeurde op 29 mei 1969. Vanaf 1969 was de NOS een hele belangrijke omroep. Niet alleen doordat het al het nieuws verzorgde op de radio en de televisie, maar de NOS zorgde ook voor de technische installaties voor het maken van televisie- en radioprogramma's. Hiervoor was de NTS hier verantwoordelijk voor. Hierdoor was de NOS een belangrijke omroep voor andere omroepen, zoals de NCRV, de KRO, de VARA en de VPRO. Ook de televisiestudio's, reportagewagens, omroepkoren en het decorbouw atelier waren de NOS. Verder had de NOS als taak om te zorgen dat de Nederlandse uitzendingen ook in het buitenland te zien waren. Hierdoor kocht de NOS ook buitenlandse programma's.

In het begin van de jaren 80 werkten er zo'n 2100 mensen voor de NOS. Op 1 januari 1988 kwam er een nieuwe wet, de nieuwe Mediawet. Hierdoor moest de NOS verschillende taken overlaten aan het Nederlands Omroepproductie Bedrijf (NOB). Hierdoor mocht de NOS eigenlijk alleen nog televisie- en radio-uitzendingen doen. Ook zorgde de NOS een lange tijd voor programma's over informatie en cultuur. Dit moest de NOS in 1995 overlaten aan de Nederlandse Programma Stichting (NPS), de latere NTR. De taken die de NOS tot 1988 uitvoerde, kwamen in 2000 voor de rekening van een grotere, overkoepelende organisatie: de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Op 17 december 2005 kreeg de NOS een nieuw logo. Dit logo heeft de NOS nog steeds.

Programma's

Een lijst van programma's van de NOS:

Radio

Televisie

Trivia

  • Op 29 januari 2015 zond de NOS om acht uur 's avonds geen journaal uit, omdat er een 19-jarige gewapende man was binnengedrongen in de studio in Hilversum. Hierdoor kon er een uur lang niet worden uitgezonden op NPO 1.
    NPO 2 en NPO 3 konden na een half uur weer worden hervat.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nederlandse_Omroep_Stichting&oldid=721894"