Duinrell

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Duinrell
Dragon Fly, Duirell.JPG
De ingang van de Dragonfly in Duinrell.
Slogan Duinrell, De grootste avonturen in het groen
Plaats Wassenaar, Vlag van Nederland Nederland
Eigenaar
Opening 1935
Sluiting
Eerdere namen
Seizoen
Oppervlakte
Bezoekers 1.5 miljoen
Medewerkers
Omzet
Winst
Attracties 41
Achtbanen 3
Darkrides 0
Simulators
Waterattracties 4

Website
www.duinrell.nl
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Duinrell is een pretpark en vakantiepark in de Nederlandse gemeente Wassenaar, vlak bij Den Haag. Duinrell heeft verschillende kleinere en grotere attracties en trekt per jaar meer dan 1 miljoen bezoekers. Het park bestaat uit een attractiepark met 41 attracties en een groot zwemparadijs (het Tikibad). Daarnaast zijn er nog verschillende bungalows, een camping en een hostel te vinden op het park. Ook heeft Duinrell een groot bos-duingebied, wat ook voor gasten opengesteld is.

Het attractiepark was ooit het landgoed van de adellijke familie Van Zuylen van Nijevelt. Zij stelden hun landgoed open voor het publiek in 1935. Het park was toentertijd vooral een natuurgebied met enkele tuinen, een speeltuin, een landhuis en verschillende bijgebouwen. Nog altijd is Duinrell in het bezit van deze familie, waardoor Duinrell een familiebedrijf is. Na de Tweede Wereldoorlog groeide het park uit tot een echt attractiepark en werden steeds meer attracties toegevoegd aan het park. Ook ontstond een vakantiepark, waar mensen kunnen overnachten. Qua bezoekersaantallen behoort Duinrell tot een van de grootste attractieparken van Nederland.

De mascotte van Duinrell is Rick de Kikker die veel terugkomt in reclamespotjes, brochures en veiligheidsborden. De kikker is dan ook het symbool van het park, mede doordat Duinrell veel waterattracties heeft. Het attractiepark is enkel in het hoogseizoen open, maar het zwemparadijs en vakantiepark zijn het gehele jaar geopend.

Geschiedenis

Ontstaan

Huize Duinrell (vaak "Het Kasteel" genoemd) is in 1682 gebouwd en in 1986 gesloopt.

Ongeveer in de 16de of 17de eeuw is er een landgoed ontstaan, onder de naam Landgoed Duinrell. Op het kasteel stonden een aantal gebouwen, waaronder Huize Duinrell, de boerderij Oudt Duinrell en nog een paar andere gebouwen. De naam Duinrell is afkomstig voor de naam voor de afwatering van grondwater uit de duinen. Dit water wordt ook wel rell genoemd. Omdat het landgoed circa 3 kilometer van het Wassenaarse strand aflag en er op het landgoed ook Duinen, lagen is de naam Duinrell gekozen. Rond 1646 is deze naam in gebruik genomen. Het landgoed is in handen geweest van vele adellijke families.

De eerste eigenaar was de familie De Jonge van Ellemeet, daarna Van Boetzelaars, daarna de familie Van Lenneps, vervolgens de familie Van Pallandt en uiteindelijk de familie Van Zuylen van Nijeveldt. In 1854 kocht Philips van Pallandt het Landgoed. Hij vond dat hij genoeg had aan zijn landgoed in Emmen en verkocht het landgoed daarom. Het landgoed werd gekocht door Philip Jules van Zuylen van Nijeveldt.

Openstelling en Tweede Wereldoorlog

De motorraces op Duinrell

Op 19 april 1935 opende Landgoed Duinrell zijn deuren. Hiermee werd Duinrell opengesteld. De intree van het park was toen 15 cent. Door de crisis van de jaren 30 en de Natuurschoonwet van 1928 werd het landgoed opengesteld om meer geld te verdienen. Het natuurpark was toen niet zo uitgebreid als nu. Het bestond toen nog veel uit bossen en duinen. Aan de buitenkant van de Schaapskooi kwam een restaurant en daarvoor een speeltuin. De oranjerie werd ingericht als theetuin. Later werden er in Duinrell vanaf 1938 motorraces gehouden. In 1937 kwam er in Duinrell de eerste uitkijktoren. Dit was op het hoogste punt van Zuid-Holland. In 1938 werd op Duinrell ook de eerste kunstskibaan in Nederland in gebruik genomen. Er werd toen ontdekt dat je op een laag van dennennaalden prima kon skiën.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het landgoed tijdelijk gesloten. Op 12 mei 1940 werd Philips Jules van Zuylen van Nijevelt vermoord op 41-jarige leeftijd. Het kasteel waar de familie in woonde moesten ze toen verlaten en ze gingen wonen in de boerderij op het landgoed. Alle kostbaarheden werden verstopt in de kelder met daarvoor een gemetselde muur, zodat het leek of er niks in stond. Uiteindelijk vertrok de familie naar een veiligere plek en keerde na de Tweede Wereldoorlog weer terug. De eigenaresse Constance, de vrouw van Philip, wilde niet meer in het kasteel wonen. Zij ging wonen in de boerderij.

Attractiepark

Duinrell is op verschillende manieren te bezoeken. Het is mogelijk om te overnachten in Duinrell, waarbij de gasten toegang hebben tot het attractiepark en veel gevallen ook het Tikibad. Er zijn ook mensen die Duinrell bezoeken voor één dagje of een bezoek combineren met een bezoek aan het Tikibad. Daarnaast is het mogelijk om alleen het Tikibad te bezoeken, waarbij bezoekers wel het gehele park door moeten.

Wonderland

Bij een kaartje voor het park zitten alle attracties inbegrepen, met uitzondering van de Midgetgolfbaan en de Katapults. Voor deze twee attracties moet men apart betalen. Ook de entree tot het Tikibad zit niet inbegrepen bij de prijs van een normaal kaartje. Voor het Tikibad betaalt men toegang per uur.

Attracties

Zie Lijst van attracties in Duinrell voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het attractiepark is niet echt onderverdeeld in themagebieden. Bij de ingang van het park liggen wel twee kleinere themagebieden met verschillende kleinere attracties. Dit zijn Rick's Avonturenburcht en Wonderland. Op Wonderland vindt men een kleine sprookjestuin, waar onder andere de reus uit Klein Duimpje, De gelaarsde kat en Roodkapje te vinden zijn. Ook is hier de animatronicshow Play Kwek Show te vinden, waarbij bezoekers liedje horen en zelf voor een winnaar kunnen stemmen. Wonderland is verbonden met Rick's Avonturenburcht. Dit gebied is gethematiseerd als een oude burcht met onder andere schommelschip Schip Ahoi!, de Kwakus Kwebbel Show, het huisje van Rick de Kikker, de Eeuwig Brandende Kaars en de Katapults. Aan de overkant van de burcht bevinden zich ook een indoorspeeltuin (Rick's Fun Factory), de Aqua Shute en de Verkeerstuin. Men kan door middel van de Monorail ook zelf naast de twee themagebieden fietsen.

Via de brede laan naast de twee themagebieden komt men terecht op de Zomerpromonade, waar verschillende winkeltjes te vinden zijn. Aan deze promonade staat ook het Schaduwhuis, waar bezoekers hun schaduw kunnen laten afdrukken op de muur. Hier staat ook het Kikkerrad (een reuzenrad) en een grote speeltuin met de restaurant de Schaapskooi. Ook zijn er kleine attracties te vinden, zoals de Ballenzee, de Botsbootjes, de trampolines en de midgetgolfbaan. Meer naar achteren vindt men ook de Minitrein die door een grot met verschillende trollen rijdt. Daarnaast vindt men hier de Locomotion, het openluchtzwembad, de Carrousel en de Aqua Swing (een zweefmolen met watereffecten). Via een brug kan men doorlopen naar het bos-duingebied, waar men de Rodelbaan, de Uitkijktoren en sportvelden vindt.

Helemaal achterin het park bevinden zich de spannendere attracties. Hier zijn drie achtbanen te vinden, namelijk de Kikkerachtbaan, de Falcon en de Dragonfly. Ook kan men hier de Mad Mill, de Splash, Wild Wings en de Waterspin vinden. In het Zomertheater worden tijdens de zomer verschillende voorstellingen opgevoerd die per jaar verschillen. Achter het theater vindt men een klimwand, een grote glijbaan met matjes (Niagara Superroetsj) en botsauto's.

Tikibad

Zie Tikibad voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Het Tikibad vanaf buiten gezien

Het Tikibad ligt in het midden van het park. Voor het Tikibad moeten bezoekers apart betalen en het is ook mogelijk om het Tikibad alleen te bezoeken. Het Tikibad is een subtropisch zwemparadijs en werd geopend in 1984. Het zwembad bestaat uit een golfslagbad, twee bubbelbaden, 16 glijbanen en een 1300 meter lange lazy river met banden. Daarnaast is er een speciaal gedeelte voor kinderen aanwezig in het zwembad. Ook is er een restaurant, een winkel en buitenzwembad aanwezig.

Bos-duingebied

Achter het attractie- en vakantiepark ligt een enorm groot bos-duingebied. In het Bos-duingebied liggen ook de rodelbaan, de uitkijktoren, verschillende sportvelden en een van de kampeerterreinen. Daarnaast ligt er nog een trimbaan door het gebied heen. Het bos-duingebied is een groot bos met veel heuvels, bomen en andere planten. Het gebied bestaat zowel uit bos als zandachtige duinen. De hoogte heuvel kan men ook beklimmen en de uitkijktoren bevindt zich hier bovenop. Dit is ook meteen het hoogste punt van de provincie Zuid-Holland.

Het uitzicht vanaf de Uitzichtstoren

Vakantiepark

Duinrell heeft een groot vakantiepark wat rondom het park attractiepark ligt. Het vakantiepark van Duinrell bestaat uit bungalows, kampeerplaatsen (camping), lodgetenten (glamping) en verschillende gebouwen voor grotere groepen. Ook zijn er voorzieningen te vinden voor het vakantiepark, waaronder verschillende toilet- en douchegebouwen voor de kampeerplaatsen, een fietsverhuur en de Duinrell Plaza. De Duinrell Plaza bestaat uit een supermarkt, een afhaalrestaurant, een groot buffetrestaurant en een all-you-can-eat-restaurant. Ook bevinden zich verschillende cafés en een kleine theaterzaal die in de zomermaanden geopend zijn.

Groepsaccomodaties

Het Duinhostel

Qua groepsaccomondaties zijn drie mogelijkheden:

 • Als eerste is er het Duinhostel in het voormalige koetshuis. Het Duinhostel is geschikt voor groepen vanaf 15 personen en heeft in totaal plek voor 104 gasten. Het bestaat uit twee verdiepingen met op iedere verdieping badkamers en een keuken met eetkamer en zitgedeelte. De kamers bestaan uit stapelbedden en zijn geschikt voor 5 of 6 personen.
 • Als tweede is er het luxe familiehuis in de voormalige oranjerie en het bijgebouw naast de oranjerie. Dit bestaat uit twee delen; de oranjerie voor 14 personen en de residence (bijgebouw) voor 16 personen wat een eigen sauna heeft. De twee gebouwen kunnen ook gecombineerd worden tot een lux familiehuis voor 30 personen.
 • Als derde zijn er ook verschillende grotere bungalows (Duingalow Premium Plus) voor 8 personen. Deze Duingalows bestaan uit twee verdiepingen met vier slaapkamers, een sauna, een grote badkamer, een woonkamer, een keuken en een terras. De Duingalows hebben een oppervlakte van 100m².

Duingalows en mobile homes

De mobile homes

Duinrell heeft veel verschillende bungalows. Deze bungalows hebben uit twee hoofdcategorieën verdeeld worden. Als eerste zijn er de Duingalows die door Duinrell zelf worden beheerd. Als tweede zijn er de Mobile homes die in het bezit zijn van andere reisorganisaties. Deze mobile homes zijn vaak simpeler dan de Duingalows.

Van de Duingalows zijn verschillende types:

 • Premium, voor 4 en 6 personen. Dit type is het meest luxe type en heeft twee of drie slaapkamers en een veranda.
 • Comfort, voor 4, 6 en 7 personen. Dit is midden luxe en heeft twee of drie slaapkamers en een terras of een veranda.
 • Budget, voor 4 en 6 personen. Dit zijn de minst luxe huisjes en hebben twee of drie slaapkamers en een terras.

Er zijn ook speciale huisjes voor als je op vakantie gaat met je huisdier of een baby. Er zijn ook huisjes voor gezinnen met kleine kinderen die een speeltoestel in de tuin hebben. Verder is er nog de exclusive voor als je gaat trouwen.

Glamping en camping

Een van de kampeerterreinen op Duinrell

Sinds 2013 zijn er ook lodgetenten toegevoegd die onderdeel zijn van de glamping. Deze lodgetenten zijn toegevoegd op de kampeervelden en zijn grote, staande tenten met een eigen badkamer, keuken, woonkamer en slaapkamers. Ook is er een terras of veranda aanwezig. Deze tenten hebben houten muren en een dak van zeil. De tenten zijn geschikt voor 4, 6, 7, 8 en 12 personen. Daarnaast zijn er nog kampeerterreinen, waar gasten met hun eigen camper, caravan of tent kunnen staan.

De kampeerterreinen en lodgetenten zijn verdeeld over 12 velden:

 • Eiland
 • Middenveld
 • Lindenveld
 • Romantisch Kamp
 • Beukenveld
 • Duinvallei
 • Dennenveld
 • Paardenwei
 • Bosrand
 • Koetsveld
 • Hertenkamp
 • Oever


De meeste kampeerplekken hebben gemeenschappelijke gebouwen met douches en toiletten, maar tegenwoordig zijn er ook kampeerplekken met een eigen gebouwtje met daarin een toilet en douche.

Externe Links

 • Officiële website
 • Luc Dietz (2010). Duinrell 1935-2010, Kroniek van een familiebedrijf. Uitgeverij: Weerdsluis.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Duinrell&oldid=840486"