Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Amsterdam

Televisiezender

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op elke televisie zitten televisiezenders. Dat zijn verschillende zenders waar je verschillende programma's kan bekijken. Elke televisiezender zit op een televisiekanaal. Dit houdt in dat een televisiezender een kanaal voor zich eigen heeft of dat het een kanaal moet delen met een of meerdere televisiezenders. Ook hebben we omroepen deze vinden we vaak op de publieke kanalen. Zij hebben geen eigen zender. Elke zender zit ook bij een Mediabedrijf of stichting.


Uitleg

Op de wereld hebben we een heleboel televisiezenders. Deze kan je als eerste in twee grote groepen verdelen. De Publieke Omroep en de Commerciële omroep. Ook kunnen zenders analoog of digitaal zijn. Als een zender analoog is kan je hem op elke televisie zien die in het gebied zit waar de zender uitzendt. Als een zender digitaal is kun te hem alleen via Schoteltelevisie en/of IPTV te zien. Dus niet via Kabel. Verders hebben we ook nog Lokale en Regionale omroepen. Deze zenden in een bepaalde regio, provincie, stad of gemeente uit.

Publieke omroep

De Publieke zenders krijgen geld van overheid. Dit is om de kosten helemaal of voor het grootste deel te betalen. De staat beheert de publieke zenders. Om te zorgen dat dit allemaal goed gaat wijst de staat meestal één mediabedrijf. In Nederland is dit de NPO en in Vlaanderen is het de VRT.

In Vlaanderen

In Vlaanderen is de Publieke omroep de VRT de baas van de Publieke zenders: Één, Canvas, Ketnet, OP12, Sporza en bezit samen met de NPO en RNW de Internationale publieke zender BVN.

Omdat België een drietalig land is, zendt de VRT alleen Nederlandstalig uit voor het Vlaamse publiek. In totaal heeft België drie mediabedrijven die de Landelijke publieke omroep vormen. De VRT, Radio-Télévision belge de la Communauté française voor Franstalig Wallonië en Belgischer Rundfunk voor Duitstalig België.

In Nederland

In Nederland hebben de NPO als baas van de volledige landelijke publieke omroep. De NPO is de baas van de publieke zenders: NPO 1, NPO 2, NPO 3, Nederland 24, Zapp, Zappelin en bezit samen met de VRT en RNW de BVN. Voor de rest bezit de NPO nog een paar Themakanalen en Natuurlijk de Zelfstandige Publieke Omroepen van de NPO.

Nederland mag wel een eentalig land wezen, maar toch hebben wij niet allemaal hetzelfde geloof. In België is het Grootste gedeelte van het land Katholiek. Maar in Nederland is de helft van het land Protestants en de andere helft Katholiek. Hierop is iets bedacht. de NPO bezit namelijk zelfstandige omroepen. Elk van deze omroepen heeft een taak. Dit noemen we Televisieomroepen. In Totaal zijn het er 19. De Grootste en Belangrijkste omroepen hebben de meeste zendtijd en de kleinste omroepen de minste.

Zelfstandige Omroepen van de NPO

In totaal hebben we in Nederland 19 omroepen. Hier wordt vertelt welke er allemaal zijn en wat ze allemaal doen.

De Oudste omroep is de NCRV. Dit is een protestants-christelijke omroep. De KRO zorgt voor de Katholieke programma's. de NOS zorgt voor de actuele nieuws. De NTR is een omroep, die staat voor educatie, onderwijs en Cultuur. De OF wordt ook uitgezonden. Deze omroep is speciaal voor de Friezen. De PP zendt verplicht politieke partijen uit. Socutera is een omroep voor de goede doelen. De BOS is een omroep voor de boeddhisten. De HUMAN is een omroep voor de humanisten. De IKON is voor het kerkgenootschap in Nederland. De JO staat voor het Jodendom. De OHM is er voor de Hindoes. De RKK is er voor de rooms-katholieken. De SZM is een speciale omroep voor de moslims. De ZvK is voor de Nederlandse kerk. De AVRO is een algemene omroep. De BNN is een omroep voor de Jongeren. De EO is voor de Evangelie. MAX is voor iedereen boven de 50. De PowNed is er voor de internetgeneratie. De TROS zorgt voor programma's die het volk wil zien. De VARA is er voor het socialisme. De VPRO is protestants. De WNL is conservatief en liberaal en de STER verzorgt de reclame op de NPO. Dus ook een deel van de inkomsten van de NPO.

Commerciële zenders

De Commerciële zenders worden door verschillende mediabedrijven beheerd. Deze zenders worden gesponsord door bedrijven, winkels, ect. Vaak halen deze zenders veel inkomsten door wat vaker reclame uit te zenden op hun zender.

In Nederland

RTL Nederland

RTL Nederland beheert de zenders: RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8, RTL Telekids, RTL Lounge en RTL Crime. RTL Nederland is van oorsprong een Luxemburgs Mediabedrijf en kwam in 1989 naar Nederland met de televisiezender RTL Veronique.

Opgeheven

Zie ook: Televisiezenders van andere landen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Televisiezender&oldid=523537"