NPO 2

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
NPO 2
NPO 2 logo 2014.svg
Vertelt het hele verhaal
Gegevens
Soort zender Publieke omroep
Mediabedrijf Nederlandse Publieke Omroep
Slagzin
Opgericht 1 oktober 1964
Einde
Genre Kunst & cultuur-zender
Land Vlag van Nederland Nederland
Directeur Gijs van Beuzekom
Manager
Voorzitter
Volledige naam
Eerdere namen TV2, Nederland 2
Bekend van
Meer informatie
Website
Portaal Portaalicoon Televisie

NPO 2 (tot 19 augustus 2014 Nederland 2) is een van de 3 belangrijke televisiezenders van de NPO. NPO 2 zendt vooral programma's uit over kunst, cultuur, politiek, samenleving en religie. NPO 2 is ook de op vijf na best bekeken televisiezender in Nederland. De voorzitter is Gijs van Beuzekom.

Geschiedenis

Op 4 maart 1964 werd begonnen met proefuitzendingen. Na zeven maanden werd de zender gelanceerd. De eerste plaatsen waar de zender was te volgen waren. Nadat in 1970 de laatste steunzender in Arnhem en Hulsberg in gebruik werden genomen kon heel Nederland naar de nieuwe zender kijken. NPO 2 heette in het begin nog geen NPO 2, maar TV 2. De start van NPO 2 was op 1 oktober 1964 om 8 uur 's avonds. Na een toespraak van de voorzitter van de NTS begon de eerste uitzending. Ook de eerste uitzendingen in kleur waren op NPO 2 te zien. Uiteindelijk werd 1990 de officiële naam van TV 2 Nederland 2. Vele mensen deden dit al. Je had immers al een Nederland 1 en Nederland 3.

Op 19 augustus 2014 werd de naam veranderd in NPO 2.

Programmering

Op NPO 2 zijn vooral programma's te zien met een geestelijke of kerkelijke grondslag. Ook zijn er vooral programma's te zien van de EO, de VPRO, NCRV en de NTR. Vaste onderdelen van NPO 2 zijn:

  • Uitzending Gemist
  • Actualiteitenuur
  • uitzendingen van Schooltv
  • De Nachtcaroussel

Zie ook

Externe Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=NPO_2&oldid=806437"