RTL 4

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
RTL 4
RTL4 2023.svg
Het logo van RTL 4 sinds 2023
Gegevens
Soort zender Commerciële zender
Mediabedrijf RTL Nederland
Slagzin
Opgericht 2 oktober 1989
Einde
Genre Familiezender
Land Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Luxemburg Luxemburg
Directeur Peter van der Vorst
Manager
Voorzitter
Volledige naam Radio Télévision Luxembourg 4
Eerdere namen RTL-Véronique
Bekend van RTL Nieuws (1989)
Holland's Got Talent (2008)
The voice of Holland (2010)
Meer informatie
Website
Portaal Portaalicoon Televisie

RTL 4 is een televisiezender van RTL Nederland.

De zender is commercieel, wat betekent dat er alleen maar geld binnenkomt via reclames en sponsoring. Hoewel RTL 4 een Nederlandse zender is, in het Nederlands uitzendt en zelfs in Nederland gevestigd is, is het officieel een Luxemburgse zender. RTL 4 is de tweede best bekeken zender van Nederland.

Geschiedenis

De studio in Hilversum

Op 2 oktober 1989 begon RTL-Véronique met uitzenden. RTL-Véronique was een jongerenzender. RTL-Véronique was een commerciële zender. In Nederland was het in de jaren 80 verboden om een commerciële zender op te richten, dus daarom werd er uitgezonden vanuit Luxemburg. Er waren drie voordelen om in Luxemburg uit te zenden:

  • Er waren geen grenzen, door de Europese Unie.
  • Het lag dichtbij Nederland, dus het ontvangst was goed.
  • In Luxemburg worden de zenders niet gecontroleerd, dus er kon weinig fout gaan.

RTL-Véronique zond de hele dag in het Nederlands uit. De Nederlandse regering was hier niet blij mee en wilde de zender niet meer toelaten op de Nederlandse televisie. De Europese Unie vond dat niet mocht, want alle zenders van de landen binnen de EU moesten in elk land bereikbaar zijn, dus ook in Nederland. RTL-Véronique werd gefinancierd door de omroep VOO, de Rabobank, Philips en nog vele andere bedrijven. Vele Nederlanders zijn bekend geworden door RTL-Véronique en werken soms nog steeds bij RTL 4. Denk maar aan Irene Moors, Jeroen Pauw, Caroline Tensen, Jan de Hoop, Dieuwertje Blok en nog vele andere. In de reclames van RTL 4 verscheen vaak fotomodel Daphne Deckers. RTL-Véronique richtte zich op jongeren en hand maar weinig programma's om uit te zenden. Vele programma's kwamen al uit onder andere de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De televisieproducent Joop van den Ende had ideeën voor programma's, maar hij kon zijn programma's niet kwijt. Onder meer door de boycot van de Publieke omroep en het "foutje" met de televisiezender TV10.

RTL-Véronique bleef slecht bekeken, onder meer door de oprichting van Nederland 3. In 1990 werd besloten de zender te hernoemen naar RTL 4 en de zender ging verder als familiezender. In 1990, 1998, 1997, 2004, 2005, 2013 en 2013 veranderde RTL 4 van logo.

Programma's

Het oude logo van RTL 4.
Zie Lijst van programma's van RTL 4 voor het hoofdartikel over dit onderwerp

RTL 4 is een familiezender. Dat wil zeggen dat de zender programma's uitzenden die met het hele gezin kunnen worden bekeken. Bekende televisieprogramma's van RTL 4 zijn:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=RTL_4&oldid=784276"