Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Philips

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Philips logo, geïntroduceerd in 2013.

Philips is een Nederlands bedrijf wat zich bezighoudt met het verbeteren en maken van elektrische apparaten. Philips startte als 'Philips & Co' en veranderde daarna een aantal keer van naam, op dit moment is de officiële bedrijfsnaam: Koninklijke Philips N.V. Een bedrijf mag zich 'Koninklijk' noemen wanneer het meer dan 100 jaar bestaat. Philips begon als producent van gloeilampen, waarna ze steeds verder uitbreiden naar gebruiksartikelen en medische apparaten.

Geschiedenis

Eerste Philips fabriek uit 1891. Foto gemaakt in 1978.

Philips & Co. werd in 1891 opgericht door Frederik Philips en Gerard Philips. Frederik is de vader van Gerard (en ook een neef van Karl Marx). Vader en zoon produceerden gloeilampen, waarvan hun eerste fabriek nu nog te bezoeken is in Eindhoven. Deze eerste Philips fabriek werd in 1891 gekocht voor 12.150 gulden en was bedoeld om de gloeilamp in elkaar te zetten en om de kooldraad (een soort gloeidraad) van de gloeilamp te produceren. In 1895 kwam de broer van Gerard ook bij het bedrijf werken: Anton Philips. Hij begon als verkoper voor Philips & Co en dat was een moeilijke taak omdat er veel concurrentie was. Mensen kochten toen hun gloeilampen nog bij grote Duitse bedrijven als Siemens en AEG. Omdat Anton de gloeilampen goed kon verkopen, groeide het bedrijf en werd hij mede-eigenaar in 1899.

Kenmerkend voor de Philips broers is dat alle stappen van de productie zelf werden georganiseerd. Zo kochten ze alle benodigde fabrieken op voor het produceren van hun gloeilampen, zelfs voor de verpakking. Ook werd er onderzoek gedaan naar verbetering van de gloeilampen en later naar andere toepassingen van hun kennis. Zelfs voor het Philips personeel werd gezorgd, waardoor het bedrijf sociaal veel toevoegde.

Onderzoek

Gerard en Anton Philips wilden niet alleen gloeilampen produceren, zij wilden de gloeilampen ook verbeteren en dus werd er onderzoek gedaan. In 1914 werd hiervoor een apart pand gebouwd: het NatLab (Philips Natuurkundig Laboratorium). Dit is een belangrijk punt voor Philips, want onderzoek leidde tot de ontwikkeling van andere producten. De andere producten konden relatief gemakkelijk gemaakt worden, omdat Philips al veel kennis en machines had voor het produceren van gloeilampen; de productie van de nieuwe producten was gerelateerd aan de productie van gloeilampen. Het onderzoek leidde naar radio’s in de jaren 20, televisies en scheerapparaten in de jaren 30, en later tot nog veel andere elektronische apparaten.

Productie

In het begin was één fabriek genoeg om alle benodigde gloeilampen te produceren, maar na een aantal jaar was dit niet genoeg meer. Er was een aantal belangrijke redenen voor Philips om nieuwe fabrieken te openen:

 • Hogere productie: meer mensen wilden Philips lampen.
 • Nieuwe producten: door onderzoek kwamen er nieuwe producten op de markt die een andere onderdelen nodig hadden; bijvoorbeeld: radio's hadden knoppen nodig en een gloeilampen niet. De fabrieken hiervoor bestonden nog niet, dus moesten ze gebouwd worden.
 • Als reactie op de Eerste Wereldoorlog: het was tijdens de Eerste Wereldoorlog niet zeker of de glas- en gasproductie zou kunnen doorgaan. Philips besloot daarom zelf deze fabrieken te bouwen.
 • Geheimhouding: wanneer je als bedrijf veel energie steekt in onderzoek, wil je niet dat jouw concurrent die nieuwe snufjes zomaar overneemt. Door de fabrieken zelf te bezitten komen jouw productie geheimen niet snel naar buiten.

In Eindhoven is om de bovenstaande redenen een bekend bedrijventerrein gesticht door Philips: 'Strijp-S'. Philips bouwde in 1916 dit terrein om het glazen peertje voor de gloeilamp zelf te produceren. Later werden op dit terrein beroemde Philips producten ontwikkeld en geproduceerd: radio's en tv's.

Sociaal

Foto uit 1915 van het Philipsdorp.

Omdat de Philips arbeiders vaak van ver moest komen, besloot Philips huizen te bouwen in Eindhoven, vlakbij de fabrieken. Er kwamen wijken als ‘Philipsdorp’ en ‘Drentsdorp’, waarvan de laatste speciaal was gebouwd voor arbeiders uit de provincie Drenthe. Naast huizen kwamen er Philips-scholen, een Philips-bibliotheek, een Philips-ontspanningscentrum, een Philips-bedrijfsschool, een Philips-kruidenier, luxe Philips huizen (voor het hogere personeel) en een Philips sportvereniging. Uit de sportvereniging komt de voetbalclub ‘PSV’ voort, waarvan de afkorting staat voor: Philips Sport Vereniging.

Bekende uitvindingen

 • Radio (1927)
 • Philishave (1939)
 • Televisie (1948)
 • Compact cassette (1963)
 • Philips testbeeld (1974)
 • Compact Disc - CD (1983)
 • Blu-ray (1995)
 • Senseo (2001)
 • Ambilight (2004)
 • Wake-up light (2006)

Tegenwoordig

Hoofdkantoor Philips in Amsterdam.

Productcategorieën

Omdat Philips zo groot is, zijn er enorm veel verschillende producten gemaakt. De producten en activiteiten worden door Philips onderverdeeld in de volgende categorieën:

 • Philips Healthcare: de medische producten, met name bedoeld om diagnoses te stellen.
 • Philips Consumer Lifestyle: een brede productgroep, maar alle producten zijn bedoeld voor in huis. Van broodroosters tot babyproducten, en van tv's tot scheerapparaten.
 • Philips Lighting: alle Philips lampen en verlichtingsapparaten.
 • Philips Innovation, Group & Services: het onderzoek.

Sinds 2016 is Philips Lighting afgesplitst van de andere categorieën en is het nu een op zichzelf staand bedrijf. Hiernaast zijn Philips Healthcare en Consumer Lifestyle samengevoegd en heet het: Philips HealthTech.

Huisvesting

De wortels van Philips liggen in Eindhoven, maar sinds de jaren 90 is het hoofdkantoor van Philips verhuisd naar het Ij-gebouw in Amsterdam. Hier is het nu nogsteeds gevestigd.

Bezoeken

 • Philips museum: de gehele geschiedenis en ontwikkeling van Philips is te zien in dit museum. Ook zijn er activiteiten om van de techniek te proeven.
 • Eerste Philipsfabriek: de fabriek die in 1891 gekocht werd is nu een rijksmonument.
 • Philipsdorp: de oude arbeiderswoningen zijn nu nog bewoond en leuk om doorheen te lopen.
 • Strijp-S: de monumentale fabrieksgebouwen zijn nu woningen en creatieve bedrijven.
 • Philips stadion: PSV heeft zijn eigen stadion in Eindhoven.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Philips&oldid=689939"