NPO 3

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
NPO 3
NPO 3 logo 2014.svg
Het logo van NPO 3
Gegevens
Soort zender Publieke omroep
Mediabedrijf Nederlandse Publieke Omroep
Slagzin
Opgericht 4 april 1988
Einde
Genre Jongerenzender, vernieuwende programma's
Land Vlag van Nederland Nederland
Directeur Suzanne Kunzeler
Manager
Voorzitter
Volledige naam
Eerdere namen Nederland 3
Bekend van
Meer informatie
Website
Portaal Portaalicoon Televisie

NPO 3 (tot 19 augustus 2014 Nederland 3) is een van drie belangrijkste televisiezenders van de NPO. NPO 3 zendt vooral programma's voor jongeren, sport en vernieuwde programma's uit. NPO 3 moet haar zendtijd delen met Zapp en Zappelin. De voorzitter is momenteel Roek Lips.

Geschiedenis

De NPO en de VRT hadden eerst plannen om een gezamenlijk televisiekanaal op te richten. Zo kon de VRT haar verlieslijdende BTRN TV 2 verkopen of opheffen. Toch is hier niks van gekomen. Later kwam er een andere zender met dezelfde ideeën, namelijk de BVN.

Op 4 april 1988 opende de minister van WVC de zender officieel. Op 13 februari datzelfde jaar waren al de Olympische Winterspelen te zien. Een dag eerder werd de zender al in gebruik genomen. Toen viel toevallig de finish van de Ronde van Vlaanderen samen met een live-uitzending van een kerkdienst.

In het begin werd de programmering verzorgt door de NOS, de RVU, de Teleac en de IKON. De nadruk lag op programma's over informatie, cultuur en sport. Tussen 2005 en 2013 was de zender vooral bekend van het BNNVARA-praatprogramma De Wereld Draait Door. Tussen 2014 en 2021 werd er op de zondagavond veel gekeken naar NPO 3, omdat dan Zondag met Lubach werd uitgezonden. Tegenwoordig is het dateprogramma First Dates erg bekend.

Programmering

Tussen half zeven 's ochtends (06.25 uur) en half acht 's avonds (19.30 uur) worden de rubrieken NPO Zappelin en NPO Zapp uitgezonden. NPO Zappelin zendt programma's uit voor jongere kinderen en NPO Zapp zendt programma's uit voor kinderen tussen de negen en twaalf jaar. Tijdens de zendtijd van NPO Zappelin en NPO Zapp wordt er geen reclame uitgezonden.

Vanaf 19.30 uur begint de normale programmering op NPO 3. Vaak wordt dan het programma First Dates van BNNVARA als eerste programma uitgezonden.

Hieronder volgt een lijst van bekende programma's die op NPO 3 uit worden gezonden. Programma's die in de rubrieken NPO Zapp en Zappelin worden uitgezonden, staan in de artikelen NPO Zapp en NPO Zappelin.


A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z


A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

T

V

Naamswijziging

De naam van Nederland 3 werd op 19 augustus 2014 veranderd in NPO 3, naar het mediabedrijf.

Zie ook

Externe Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=NPO_3&oldid=796699"