STER (omroep)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
STER

Ster logo.jpg

Gegevens
Volledige naam Stichting Ether Reclame
Slagzin
Opgericht in 1965
Einde
Land Vlag van Nederland Nederland
Leden
Status
Omroepsoort Overige omroep/reclameomroep
Voorzitter
Directeur
Richting
Stroming
Doelgroep Algemeen/consumenten
Bekend van Loeki de Leeuw
Radiozender(s) NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 6, FunX
Televisiezender(s) NPO 1, 2, 3
Meer informatie
Website
Portaal Portaalicoon Televisie

De STER, voluit Stichting Ether Reclame, is een omroep van de NPO. De STER maakte geen programma's, maar verzorgt alle reclames op de televisie- en radiozenders en de websites van de NPO en haar omroepen. De STER is opgericht in 1965.

Geschiedenis

In 1965 werd de voorloper van de STER opgericht. Dit was de SUR (Stichting tot Uitzenden van Reclame). Omdat veel mensen de naam niet mooi vonden, werd de naam veranderd in STER. Dit gebeurde in 1967. In het begin mocht de STER alleen uitzenden voor en na het NOS Journaal op radio en televisie. Pas in jaren 80 mocht het tussen alle programma's. In 1991 mocht dit ook op zondag. Tussen de reclamespotjes werd vaak een animatiefilmpje vertoond van één tot twee minuten. Dit was Loeki de Leeuw. In de jaren tachtig waren er ook andere filmpjes te zien. Dit waren filmpjes met beesten met lange oren, de Jiggles. Toch waren deze niet zo populair als Loeki de Leeuw. In 2004 stopte de STER met het uitzenden ervan, omdat het te veel tijd en geld kostte.

Reclame

Tegenwoordig zendt de STER alleen nog vaak reclame uit. Dit is verdeeld over 3 verschillende blokken:

  • De Ster Extra reclame: extra reclame over duurdere producten zoals een vakantie.
  • De Ster Kunst & Cultuur reclame: een reclameblok over dingen die met kunst en cultuur te maken hebben. Zoals musea, theatervoorstellingen, ect.
  • De gewone reclame

De Ster mag jaarlijks niet minder dan 10% en niet meer dan 15% van de zendtijd aan reclame besteden. Ook mogen de reclames geen programma onderbreken. De reclames mogen ook niet televisieprogramma's beïnvloeden. De Reclame Code Commissie houdt hier toezicht op. Het geld wat met de reclames wordt verdient is jaarlijks 200 miljoen euro. Dit wordt gegeven aan het Ministerie van OCW.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=STER_(omroep)&oldid=630733"