Ongehoord Nederland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ongehoord Nederland

Ongehoord Nederland logo.svg

Logo van Ongehoord Nederland
Gegevens
Volledige naam Omroepvereniging Ongehoord Nederland
Slagzin Voor iedereen die ongehoord is
Opgericht in 25 november 2019
Einde
Land Vlag van Nederland Nederland
Leden 53.000 (2020)
Status
Omroepsoort Omroepvereniging
Voorzitter Arnold Karskens
Directeur
Stroming Antiglobalisme
Directe democratie
Doelgroep 'Ongehoorde Nederlanders', antiglobalisten
Omroepblad(en)
Bekend van Ongehoord Nieuws (2019)
Radiozender(s) NPO Radio 1
Televisiezender(s) NPO 1
Meer informatie
Website
Portaal Portaalicoon Televisie

Ongehoord Nederland, afgekort ON of ON!, is een publieke omroep in Nederland. De omroep is antiglobalistisch van karakter en verzet zich naar eigen zeggen tegen de Europese Unie, immigratie en beleid tegen klimaatverandering. Daarnaast zegt de omroep voor het behoud van de Nederlandse cultuur en voor directe democratie te zijn.

De omroep ontvangt in zijn programma Ongehoord Nieuws veel radicaal-rechtse gasten.

Klachten

Op 2 maart 2022 werd bekend dat de ombudsman van de Nederlandse Publieke Omroep (afgekort: NPO) onderzoek ging doen naar Ongehoord Nederland, nadat er veel klachten waren binnengekomen over de omroep. Op 7 juni 2022 maakte de ombudsman bekend dat uit het onderzoek bleek dat er in de programma's van ON te weinig kritische vragen stelde, dat de omroep niet onafhankelijk genoeg was en dat er aantoonbaar onjuiste informatie werd verspreid. Ongehoord Nederland zei zelf dat de omroep de uitzendingen juist goed en zorgvuldig vond gemaakt. Op 7 juli 2022 legde de NPO de omroep een sanctie op: de omroep moest een boete van 93.000 euro betalen.

Andere publieke omroepen en sommige kranten beschuldigen ON van racisme en discriminatie. Ongehoord Nederland is het daar zelf mee oneens. Op 22 september 2022 is de ombudsman van de NPO een onderzoek begonnen naar de beschuldigingen. De directeur van omroep KRO-NCRV vindt dat Ongehoord Nederland te ver is gegaan en geen deel meer van de Nederlandse Publieke Omroep mag zijn. Andere omroepen hebben ook kritiek op omroep Ongehoord Nederland.

Op 30 november 2022 maakte de ombudsman van de NPO bekend dat Ongehoord Nederland inderdaad niet onafhankelijk genoeg was en onjuiste informatie verspreidde. Ongehoord Nederland was het hier niet mee eens. Op 31 januari 2023 maakte de NPO bekend dat van plan was om Ongehoord Nederland een derde boete op te leggen. Volgens NPO heeft Ongehoord Nederland niets verbeterd en wordt er nog steeds onjuiste informatie verspreid.

Op 24 april 2023 besloot de NPO de derde boete op te leggen. Volgens de NPO-ombudsman en het onderzoeksprogramma Pointer bleef Ongehoord Nederland onjuiste informatie verspreiden. Diezelfde dag heeft de NPO aan staatssecretaris Uslu gevraagd om de uitzendvergunning van omroep Ongehoord Nederland in te trekken. Zij is namelijk de enige die Ongehoord Nederland uit de NPO kan zetten. Als de vergunning wordt ingetrokken, kan Ongehoord Nederland niet meer uitzenden op de zenders van de NPO. De omroep wordt dan uit het omroepbestel gezet. De meerderheid van de leden van de Tweede Kamer heeft aan Uslu gevraagd om Ongehoord Nederland inderdaad uit het omroepbestel te zetten.

Ongehoord Nederland is het niet eens met de boetes van de NPO. Volgens de omroep zal de mening van veel Nederlanders niet meer te zien zijn op de televisie, als de omroep niet meer mag uitzenden op de publieke televisie.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ongehoord_Nederland&oldid=782516"