Kritiek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kritiek betekent dat je zegt wat je nog niet goed vindt van iets. Als je kritiek geeft dan geef je je eigen mening. Als iemand kritiek geeft op jou of op iets wat je doet of gemaakt hebt, kun je die kritiek gebruiken om iets te verbeteren. Als je het niet eens bent met de kritiek dan kun je ook besluiten om er niets mee te doen.

Je kunt op verschillende manieren kritiek geven. Op een negatieve manier of op een positieve manier. Als je kritiek geeft op een negatieve manier dan help je daar de ander niet mee. Je beledigt de ander dan alleen maar waarschijnlijk. Je kunt ook kritiek geven op een positieve manier. Die kritiek is bedoeld om een ander te helpen. Positieve kritiek noem je ook wel constructieve kritiek. Constructief (of construeren) is een ander woord voor opbouwen. Je kunt dus zeggen dat je opbouwende kritiek geeft. Met opbouwende kritiek probeer je de ander te helpen het nog beter te doen.

Voorbeeld van negatieve kritiek

Wat zing jij slecht, zeg!

Voorbeeld van positieve kritiek

Als je hoge noten zingt dan knijp je met je stem. Daardoor klinken die vals. Het is handig om niet met je stem te knijpen dan klinken die noten ook zuiverder. Dat kun je doen door met je kin wat meer naar beneden te laten zakken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kritiek&oldid=721962"