Religie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Symbolen van 12 religies

Religie of geloof is niet helemaal hetzelfde als godsdienst.

De term 'godsdienst' wordt vooral gebruikt bij het vereren van één of meerdere goden. In de praktijk bedoelt men er vooral monotheïstische religies mee, dus religies met één God.

Religie daarentegen heeft betrekking op alle vormen van spiritualiteit, van zingeving: het geloof in 'iets hogers'. Boeddhisme is bijvoorbeeld een religie, maar geen godsdienst. Andere voorbeelden van 'non-theïstische religies' zijn het taoïsme en het religieus humanisme. Zij hebben een gedeeld geloofssysteem zonder een persoonlijke God, wat bijvoorbeeld in het christendom en de islam wel het geval is. Die twee laatste kun je overigens zowel religies als godsdiensten noemen.

Samenvattend: alle godsdiensten zijn religies, maar niet alle religies zijn godsdiensten.

Bij de afbeelding

Alfabetische volgorde op de afbeelding:

1e rij: Baha'i, Boeddhisme, Cao Dai, Christendom

2e rij: Druïdisme, Eckankar, Hindoeïsme, Islam

3e rij: jaïnisme, jodendom, raëlisme, satanisme en tweedegraads wicca

4e rij: Shinto, Sikhisme, Taoïsme, Tenrikyo

5e rij, Thelema, Unitarian Universalism (vrijzinnige religieuze beweging waar de nadruk ligt op humanisme en persoonlijke spiritualiteit), Wicca, Zoroastrisme

Andere vormen van geloof of religie:

Aandeel van religies en levensovertuigingen in de wereldbevolking

De grootste religies

Veruit de grootste religies zijn het christendom met 2,2 miljard aanhangers en de islam met 1,7 miljard aanhangers (cijfers uit 2010). Beide godsdiensten groeien nog steeds in aantal. De groei van de islam gaat in verhouding sneller dan de groei van de wereldbevolking. De derde grote religie wordt het hindoeïsme genoemd met ongeveer 1 miljard gelovigen. Deze godsdienst komt voor in India, bijna het volkrijkste land ter wereld. De vierde grote religie is het boeddhisme met ongeveer 500 miljoen gelovigen. Deze 4 geloven samen beslaan ongeveer 84% van de wereldbevolking. In de rest zitten de niet-gelovigen en aanhangers van de kleinere godsdiensten. Het aantal niet-religieuzen wordt op ruim 1 miljard geschat. Ze leven vooral in Europa, China en landen als Noord-Korea.

Het jodendom en de overeenkomsten met het christendom en de islam

Het jodendom wordt ook vaak genoemd als belangrijke godsdienst. Dat is niet vanwege het aantal aanhangers, maar omdat het jodendom wordt gezien als de basis van het christendom en de islam. Tussen die godsdiensten bestaat een grote overlap. Een voorbeeld is het kerstverhaal, dat voor zowel christenen als moslims voor een groot deel hetzelfde is. Een ander voorbeeld is het verhaal van het offer van Abraham, dat voor zowel joden, christenen als moslims de basis is van het belangrijkste feest van het christendom en de islam. De plaats van het offer is de berg waaromheen Jeruzalem is gebouwd en wordt beschouwd als een heilige stad.

Videoclips

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Religie&oldid=882374"