Zoroastrisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zoroastrisme is een religie uit Iran. Het is een van de oudste georganiseerde religies van de wereld. In het Sassanidische Rijk en het Achaemenidische Rijk was het Zoroastrisme de staatsreligie. Het werd gesticht door Zoroaster. tegenwoordig is Zoroastrisme echter heel klein, en heeft nog maar iets meer dan 100.000 volgers wereldwijd.

Hoe werkt Zoroastrisme

Het Zoroastrisme is monotheïstische religie, dit betekend dat er maar één God is in deze religie. De religie is ook dualistisch, wat in een religie betekent dat er een geschil is tussen een goed en kwaad. Bij Zoroastrisme is er één schepper en oppergod, die de goede kant, waarheid, representeert, Ahura Mazdâ. Hij wordt versterkt door goede daden van mensen, waarna hij op een gegeven moment het kwaad zal overwinnen. Het kwaad, leugen, wordt gerepresenteerd door Angra Mainyu. Beiden scheppen ze allerlei wezens, die constant in gevecht met elkaar zijn.

Volgens het Zoroastrisme werd de aarde geschept door Ahura Mazdâ, waarbij hij de lucht, zeeën en het land maakt en een plant, een stier en een mens op aarde zet. Angra Mainyu reageerde daarop door de hemel binnen te breken en allerlei slechte dingen te doen. Angra Mainyu kwam vast te zitten binnen de hemel, terwijl de aarde begon te draaien. Hierdoor wisselde dag en nacht af. Uit de stier, de plant en het mens werd het eerste paar mensen geboren, maar Angra Mainyu laat ze hem aanbidden, in plaats van Ahura Mazdâ. Op een gegeven moment zullen drie shoashyants geboren worden, telkens 1000 jaar na de vorige. Zij zullen de aarde zuiveren, waarna Ahura Mazdâ Angra Mainyu zal verslaan. Zodra dat gebeurd is wordt de hel, bewoont door Angra Mainyu en kwaadaardige mensen, gesloten. De aarde wordt ook helemaal gezuiverd, en een nieuw tijdperk wordt ingeluid.

Mensen doen in hun leven allerlei slechte en goede dingen, en als de slechte daden zwaarden wegen dan de goede, gaan ze naar de hel, en als het andersom het geval is, gaan ze naar het paradijs. Als de goede en slechte daden exact gebalanceerd zijn, verblijft de overledene tussen de hel en het paradijs in.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zoroastrisme&oldid=736186"