Nederlandse Christelijke Radio Vereniging

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf NCRV)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NCRV

NCRV Logo.svg

Samen op de wereld
Gegevens
Volledige naam Nederlandse Christelijke Radio Vereniging
Slagzin
Opgericht in 15 november 1924
Einde
Land Vlag van Nederland Nederland
Leden 365.909 (1 april 2009)
Status A-omroep
Omroepsoort Ledenomroep
Voorzitter Bert de Jong
Directeur
Stroming
Doelgroep Protestanten
Omroepblad(en)
Bekend van Man bijt Hond
BZT-show
Radiozender(s) NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5
Televisiezender(s) NPO 1, 2, 3
Meer informatie
Website
Portaal Portaalicoon Televisie

De Nederlandse Christelijke Radio Vereniging of zoals afgekort NCRV was een zelfstandige omroep van de NPO. De NCRV is de oudste omroep van Nederland. De NCRV is namelijk opgericht in 1924. Op 1 januari 2014 zijn de NCRV en de KRO gefuseerd tot KRO-NCRV. Dit betekent dat ze één omroep zijn.

Geschiedenis

De NCRV is opgericht in 1924. De eerste 10 jaar na de oprichting van de NCRV zond de omroep vooral programma's uit met een protestantse achtergrond. Andere omroepen deden dit niet. Voor de oprichters van de NCRV was het vooral belangrijk om het protestantisme te brengen daar waar het niet is. Het was ook om het christelijke volksdeel te ondersteunen en te bevestigen. De missie was breder dan alleen het uitzenden van kerkdiensten, morgenwijdingen en nog veel meer. Het van kerkdiensten was wel goed voor de relatie met kerken en was ook goed voor het voortbestaan van de NCRV. Door de komst van de EO werd de NCRV een meer open omroep.

Vandaag de dag maakt de omroep programma's voor televisie, radio en internet die niet altijd iets te maken hebben met het christelijke geloof.

Op 1 januari 2014 zijn de KRO en de NCRV samen gegaan tot één grote omroep, KRO-NCRV

Televisie

Een camerploeg van de NCRV bezoekt een vluchtelingenkamp

Sinds 2006 waren de meeste programma's op de televisie te vinden op Nederland 2. De NCRV is vooral bekend voor de televisieprogramma's Man bijt hond en Altijd wat. Andere bekende televisie programma's zijn: Babyboom, De rijdende Rechter, Een tegen 100, Willem Wever, De BZT-show, Praatjesmakers, Swiebertje en SpangaS.

Radio

Zie Lijst van Radioprogramma's van de NCRV voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op de radiozenders NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5 zond de NCRV uit. Veel beluisterde radioprogramma's waren Strand.nl, Knooppunt Kranenbarg en Plein 5. Andere radioprogramma's waren: Dik Voormekaar Show, Mastklimmen en Vandaag. De radiokrant van Nederland.


Omroep(st)ers

Galerij

Zie ook

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nederlandse_Christelijke_Radio_Vereniging&oldid=727968"