VARA

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VARA

Vara logo.gif

Dat wil je niet missen!
Gegevens
Volledige naam Vereniging van Arbeidersradioamateurs
Omroepvereniging VARA
Slagzin
Opgericht in 1 november 1925
Einde 1 januari 2014
Land Vlag van Nederland Nederland
Leden 410.373 (2014)
Status
Omroepsoort
Voorzitter
Directeur
Stroming Sociaaldemocratie
Doelgroep Arbeidersklasse, sociaaldemocraten
Omroepblad(en)
Bekend van Achter het nieuws (1960)
Ja zuster, nee zuster (1966)
Sonja op... (1981)
Kopspijkers (1995)
Pauw & Witteman (2006)
Radiozender(s)
Televisiezender(s)
Meer informatie
Website
Portaal Portaalicoon Televisie


De VARA was een Nederlandse omroep binnen de Nederlandse Publieke Omroep. De VARA bestond tussen 1925 en 2014, en was onder meer bekend van praatprogramma's zoals de De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman. Ook had VARA een eigen themakanaal met de naam Humor TV 24. In de laatste jaren van zijn bestaan voerde de omroep de slagzin "VARA, dat wil je niet missen!". Op 1 januari 2014 fuseerde de VARA met BNN tot de omroep BNNVARA.

Geschiedenis

De VARA werd in 1925 opgericht. De afkorting VARA stond toen voor Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs (in modern Nederlands: Vereniging van Arbeidersradioamateurs). De omroep was destijds de eerste en enige omroep zonder een geestelijke grondslag. De andere omroepen, KRO, NCRV en VPRO, hadden wel een geestelijke grondslag. De VARA maakte vooral radio voor arbeiders en was daarmee de radio-omroep van de socialistische zuil.

In 1927 kwam de algemene of liberale AVRO erbij, waardoor de VARA minder zendtijd kreeg. De VARA zond in het begin alleen nog via radio uit, want de televisie bestond nog niet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed de VARA niet actief mee aan het verzet en ging voorzitter Arend de Vries door met de werkzaamheden. Dit werd door veel mensen als verraad gezien, waardoor de VARA veel abonnees verloor.

Na de Tweede Wereldoorlog was de VARA voor de Partij van de Arbeid en allerlei vakbonden, zoals het NVV en later de FNV. In de jaren 50 begon de VARA ook met uitzenden via televisie. In 2014 ging de omroep samen met BNN.

Huisvesting

Thans is BNNVARA gehuisvest op het mediapark, Wim T. Schippersplein 3. Voorheen had de VARA (sinds 1929) een studio aan de Heuvellaan 33 in Hilversum, thans zit het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) in het gebouw.

Programma's

Een lijstje van een aantal programma's van de VARA:

Voormalige omroepsters

Galerij

Presentatoren

De VARA heeft veel presentatoren. Dit zijn enkele presentatoren van programma's uitgezonden door de VARA.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=VARA&oldid=783136"