Katholieke Radio Omroep

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf KRO)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
KRO

KRO.svg

Het logo van de KRO
Gegevens
Volledige naam Katholieke Radio Omroep
Slagzin Kies KRO
Opgericht in 23 april 1925
Einde
Land Vlag van Nederland Nederland
Leden 456.490 (1 april 2009)
Status A-omroep
Omroepsoort Ledenomroep
Voorzitter Yvonne de Haan
Directeur
Stroming
Doelgroep Katholiek
Bekend van Boer zoekt Vrouw
VRijland
Radiozender(s) NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5, NPO Radio 6
Televisiezender(s) NPO 1, 2, 3
Meer informatie
Website
Portaal Portaalicoon Televisie

De Katholieke Radio Omroep, afgekort KRO, was een publieke omroep in Nederland. De omroep was rooms-katholiek van karakter. Op 1 januari 2014 is de KRO met de NCRV samengegaan tot omroep KRO-NCRV.


Geschiedenis

De oude KRO-studio aan de Emmastraat in Hilversum.
Het televisiespel Citroentje met suiker.

De KRO werd in 1925 opgericht als de radio-omroep 'Bond van Room-Katholieke Verenigingen' door pastoor Lambertus Hendricus Perquin. In 1926 kreeg de omroep de naam 'Katholieke Radio Omroep'.

In het begin had de KRO een eigen studio aan de Emmastraat in Hilversum. Tegenwoordig staan hier appartementen, maar een deel van de gevel is wel gebleven. In 1992 verhuisde de KRO samen met de AVRO en de NCRV naar het AKN-gebouw. De omroepen maakten vanuit één gebouw hun televisieprogramma's. Hierdoor was het makkelijker om een goed schema voor uitzendingen te maken. Toen de KRO in 2014 met de NCRV samenging, bleef KRO-NCRV in het gebouw zitten. De AVRO was datzelfde jaar samengegaan met de TROS. De nieuwe omroep AVROTROS vertrok naar het gebouw waar eerst de Wereldomroep in zat, vlak bij de TV-toren.

In de jaren van zijn bestaan heeft de KRO meerdere prijzen gehad. Zo kreeg de omroep tien onderscheidingen van de Nipkowstichting en won KRO-presentatrice Yvonne Jaspers vijf Zilveren Televiziersterren. De documentaire Welcome to Nord Korea kreeg een Emmy uit de Verenigde Staten.

Programma's

Farm-Fresh bullet go.png Zie lijst van televisieprogramma's van de KRO en lijst van Radioprogramma's van de KRO voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Personen

Omroepers

Presentatoren

Farm-Fresh bullet go.png Zie Lijst van presentatoren van de KRO voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Radiomakers

Farm-Fresh bullet go.png Zie Lijst van radiomakers van de KRO voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Galerij

Zie ook

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Katholieke_Radio_Omroep&oldid=806421"