Bubblegum (muziek)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Monkees in 1967

Bubblegum (ook wel bubblegumpop genoemd ) is een muziekstijl binnen het genre popmuziek. Het heeft een vrolijk geluid en werd op de markt gebracht voor kinderen en jongeren. De stijl bubblegum is ontstaan ​​in de Verenigde Staten aan het eind van de jaren '60 van de twintigste eeuw en is voortgekomen uit garagerock. De nieuwe liedjes zijn vaak met het geluid van Brill Building (een groep jonge producers uit New York), dat de muziek afstemde op de doelgroep van jonge tieners en jonge kinderen. De hit 'Sugar, Sugar' uit 1969 van de Archies was een goed voorbeeld dat leidde tot de zogeheten cartoonrock, een trend van korte duur in de tekenfilms die op de zaterdagochtend werd uitgezonden op TV met poprocknummers in de sfeer van bubblegum. Alvin and the Chipmunks (1958) zijn daar ook een voorbeeld van.

Producenten Jerry Kasenetz en Jeffry Katz claimden dat ze de bedenkers waren van ‘bubblegum’ en zeiden dat ze bij het bespreken van hun doelgroep dat het om ‘tieners, de jonge kinderen’ moest gaan. "En toen kauwden we kauwgom (bubblegum) en mijn partner en ik keken naar elkaar en begonnen te lachen en zeiden tegen elkaar: 'Ah, dit is als bubblegum-muziek'. " De term werd vervolgens populair gemaakt door hun baas van grammofoonplaten maatschappij Buddah Records, labelbaas Neil Bogart.

De meeste bubblegum-acts waren eenmalige hits (opmerkelijke uitzonderingen waren onder meer The Partridge Family en Tommy Roe die als TV serie meer hits scoorden) en het geluid bleef tot het begin van de jaren '70 goed verkopen. Vaak wordt de bubblegum ook gerekend tot dance-pop, disco, tienerpop en de vroege Boys & Girls groepen waarvan de Monkees een voorbeeld zijn. Tijdens de jaren '70 had het oorspronkelijke bubblegumgeluid een invloed op punkrock, new wave en melodieuze metal.

De liedjes zijn vaak meezingers en hebben onderwerpen die vooral voor kinderen bedoeld zijn. Je zou het 'brave rock' kunnen noemen. De bubblegum waaide begin jaren '70 ook over naar Europa, mede omdat de Amerikaanse series als de Monkees en The Partridge Family daar (onder andere ook in Nederland) werden uitgezonden op TV. Ook Wiggles en Disney zorg(d)en voor de aanvoer van bubblegum-achtige muziek die populair is bij kinderen.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bubblegum_(muziek)&oldid=636825"