Palingpop
Palingpop of Palingsound (of 'European paling sound') is het unieke muzikale geluid dat behoort bij de substijl van de Nederpop, van acts uit Volendam en Edam. Het wordt soms gebruikt om naar de palingpop-stijl als geheel te verwijzen. Of het echt een eigen stijl is valt over te twijfelen omdat de artiesten ook andere muziekstijlen ten gehore brengen. Wellicht was het meer bedoeld om aan te geven dat de muzikanten uit Volendam kwamen. Wel moet gezegd worden dat veel zangers en zangeressen uit Volendam een kerkkoor achtergrond hebben wat ongetwijfeld heeft geholpen bij hun latere optreden. In Volendam is er ook een geluidsstudio van Arnold Muhren (ex-bassist van de Cats).
Hoe het begon
De Cats (1964-1985) worden algemeen erkend als de grondleggers van palingsound. The Cats waren als eerste band uit Volendam die een album opnamen. Hun muziek begon als beatmuziek en veranderde in de loop der jaren naar meer melodie en harmonie. Nadat de leadzanger in 1968 werd vervangen door Piet Veerman, werden zijn wat dramatische klanken van zijn stem geluidsbepalend.
Met hun melodische en ietwat melancholische (droevige) muziek legden The cats de basis voor wat bekend zou worden als palingsound. Andere onderdelen die van invloed zou zijn op de Palingsound uit deze periode in de muziek van The Cats zijn de toegevoegde arrangementen (muziekbewerkingen) van jazz-muzikant Wim Jongbloed en de mengtechnieken van producent Klaas Leyen. Na het succes van de Cats volgden andere Volendamse artiesten met bands zoals Maddog, Left Side, Next One en de Band Zonder Naam (BZN), Andere bekende vertegenwoordigers van deze stijl zijn Piet Veerman (ex-The Cats), Jan Keizer (ex-BZN), Anny Schilder (ex-BZN), Carola Smit (ex-BZN), Maribelle, Jan Smit, Nick & Simon, Monique Smit en Martine Bond die de palingsound snel zouden oppikken en de populariteit ervan bij het grote publiek zouden blijven uitbreiden. Na verloop van tijd werd de palingsound niet langer alleen in het Engels gezongen maar ook in het Nederlands.
De term palingsound is al in 1968 genoemd in een artikel van het dagblad Het Vrije Volk uit Rotterdam. Veronica- dj Joost den Draaijer zou de bedenker van de naam zijn. Joost den Draaijer bedacht de term als een verwijzing naar de visserij op Europese paling die in Volendam veel voorkomt. Een andere reden die bijdroeg aan de naamgeving was dat Jan Buijs (manager van The Cats) altijd wat Europese paling voor Joost Den Draaijer meebracht als hij naar de Veronica-studio kwam.
Niet iedereen tevreden
Niet alle Volendamse muzikanten zouden positief reageren op de naam en de stijl. Sommige bandleden van The Cats zouden het gevoel hebben dat de naam hen belachelijk maakte. Ze zouden de naam later wel accepteren (OK vinden) na de vele successen die het hen opleverde.