Michael Jackson

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Michael Jackson
Michael Jackson in 1988.jpg
Michael Jackson in 1988
Persoonlijke informatie
Volledige naam Michael Joseph Jackson
Bijnaam King of Pop, Wacko Jacko
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Geboortedatum 29 augustus 1958
Geboorteplaats Gary (Indiana)
Overleden 25 juni 2009
Overleden te Los Angeles
Gehuwd met /
relatie
Carrière
Beroep
Bekend van
Actief 1968-2009
Genre(s) R&b, rock, soul, dance, pop
Label Motown, Epic
Website
Portaal Portaalicoon Muziek

Michael Jackson (eigenlijk Michael Joseph Jackson, geboren 29 augustus 1958 te Gary, Indiana, Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten, overleden 25 juni 2009 te Los Angeles, Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten), was een Amerikaanse popzanger. Hij stond bekend als de King of Pop. Zijn album Thriller is het best verkochte album uit de popmuziek.

Hij begon toen hij klein was al met zijn broers te zingen met de band The Jackson Five. Nadat ze weggingen bij Tamla Motown en naar een andere platenmaatschappij gingen, noemden ze zich de Jacksons. Hij heeft eerst 17 jaar samen met hen opgetreden en is daarna voor zichzelf begonnen. Beroemde singles zijn Billie Jean, Beat It, Thriller, Bad en Earth Song. Thriller werd soms als film gezien, vanwege de lange videoclip van 15 minuten. Hij is ook bekend geworden door zijn dans, de Moonwalk.

Hij is ook bekend om zijn humanitaire werk en om de goede doelen die hij steunde. Hij was erg begaan met arme mensen en maakte veel liedjes om geld voor hen op te halen.

Geschiedenis

Michael Jackson op de Hollywood Walk of Fame

Michael Jackson was het zevende kind van zijn vader Joseph Joe Jackson en Katherine Esther Scruse. hij had ook zussen. Janet Jackson was de bekendste en heeft ook enkele hits gehad. Michael werd op zijn zesde al bekend door zijn rol in de groep The Jackson 5, met zijn broers (onder andere Jermaine en Marlon). Hij kon op jonge leeftijd al goed zingen en dansen en nam daarom ook de leadzang over van de groep. The Jackson 5 heette ook The Jackson Brothers en The Jacksons.

Het platenlabel Motown zag wel meer in Michael, dus daarom begon hij ook met een solocarrière. Al toen hij klein was met het lied Ben, dat ging over een jongen die bevriend raakt met een rat die Ben heet. Michael was al als kind een ster, een kindster. Rond zijn twintigste begon hij met een echte carrière. Met het nummer Thriller (1983) brak hij definitief door als wereldster en king of pop. Als dan ook nog andere hits als Beat It erbij komen is het ongetwijfeld dat Michael Jackson een poplegende is geworden. Hij trad twee keer in Nederland op, voor het laatst in 1996. Michael Jackson heeft met Thriller het wereldrecord "Meest verkochte album aller tijden" op zijn naam staan.

Prive

MJ's huis: Neverland

Michael Jackson was gefascineerd door kinderen. In een interview zei Michael dat hij zelf geen goede jeugd had. Toen zijn vader ontdekte dat Michael echt talent had, wou Joseph Jackson het beste voor zijn kinderen. Alleen was hij streng – als Michael iets niet goed deed kreeg hij klappen met een leren riem, onder het motto "Op het podium is er geen tweede kans", aldus Michael. Hij zou geen goede jeugd gehad hebben en legde daarom op zijn eerste huis, de Neverland Ranch, een heel pretpark voor kinderen aan. Jackson nam soms goede kinderen die hij kende mee. Vooral de oprechte eerlijkheid en spontaniteit van kinderen, vond Michael geweldig.

Zelf had Jackson ook drie eigen kinderen: Prince, Paris en Blancet (Dekentje, omdat deze altijd wordt bedekt). Elk kind van Jackson werd trouwens bedekt. Michael was bang dat mensen iets met de kinderen zouden doen, ze kregen daarom maskers op. De eerste keer dat ze zonder masker in het openbaar kwamen was tijdens de herdenking van Michaels dood.

Er wordt van deze drie kinderen (die bijna niet op hun vader lijken behalve laatste kind) wel gezegd dat Michael Jackson niet hun biologische vader is. Michael was getrouwd met Lisa marie Presley (dochter van Elvis Presley) en met Debbie Rowe 2 kinderen gekregen blankets moeder onduidelijk

Negatief in het nieuws

Michael Jackson was zo beroemd dat hij voortdurende achterna werd gezeten door fans en door de pers. Die schreven soms onzinverhalen over hem, zoals het slapen in een bubble. Hij werd er gek van en trok zich steeds meer terug. Het ergste voor hem was een vuurwerkincident tijdens de opname voor Pepsi-cola. Daarbij kwam zijn haar in brand. Het incident heeft zijn leven veranderd. Hij was dan ook heel erg een gevoelensmens. Hij liet een soort superspeeltuin bouwen voor de kinderen. Die noemde hij Neverland. Hij bezocht ook vaak kinderen die in het ziekenhuis lagen, bijvoorbeeld als ze ongeneselijk ziek waren. Michael Jackson werd later beschuldigd van kindermisbruik. Hij zou dingen hebben gedaan met kinderen die niet door de beugel konden. De rechter heeft hem toen onschuldig verklaard. De rechtszaak sloopte Michael Jackson fysiek - hij kwam eens in pyjamabroek aanlopen en een keer zelfs in een rolstoel. Hij heeft er erg onder geleden.

Ook een bekend moment was van de hangende baby in 2002 na een concert in Berlijn. Michael Jackson zag dat er veel fans voor zijn hotel stonden te juichen. Dat maakte hem blij. Hij pakte zijn baby en liet het zien aan de menigte. Omdat hij de baby net iets te ver naar voren hield dacht iedereen dat hij de baby naar beneden wilde laten vallen. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. Hier was ook veel ophef over in de pers. Michael Jackson trok zich daardoor alleen maar meer terug. De plastische chirurgie maakte het alleen maar erger. Wat hij ook deed, hij kreeg alleen maar kritiek.

Dood

Media voor het UCLA ziekenhuis in Los Angeles

Michael Jackson is onverwachts in de nacht van 25 juni 2009 op 26 juni 2009 om 23:26 uur (14:26 uur Amerikaanse tijd) in Los Angeles, in het UCLA Ziekenhuis overleden aan een hartstilstand. Hij kon vaak niet goed slapen en had daardoor een eigen dokter. Die hielp hem dan met een soort verdoving (propofol) zoals die bij operaties wordt gebruikt, anestesie. Toen hij werd opgehaald door de ambulance kreeg hij geen lucht meer, en in het ziekenhuis was hij al in coma. Twee uur later overleed hij. Er werd wereldwijd geschokt gereageerd op zijn dood. Michael Jackson werd maar 50 jaar.

De oorzaak is (nog) niet bekend. Veel mensen maken al geruchten over wat er gebeurd kan zijn (speculeren). Sommigen hadden al problemen met het hart verwacht, vanwege de plastische chirurgie. Een mogelijke doodsoorzaak is een overdosis van medicijnen (teveel ingenomen). De politie is daarom ook opzoek naar Michael's arts, die misschien hiermee geholpen zou kunnen hebben. Een hele sterke pijnstiller, genaamd Propofol, en nog andere medicijnen, zijn gevonden. Michael had slaapproblemen en mogelijk waren de 50 concerten van de geplande tour te zwaar voor hem.

Dans

Michael Jackson kon erg goed dansen. Hij had daarom ook veel invloed op de muziek van nu: iedereen is wel ergens geïnspireerd (op ideeën gebracht) door Michael Jackson's nummers. Enkele bekende nummers zijn I'll Be There, ABC, Ben (dat hij voor een rat zong), Billie Jean, Beat It, Wanna be startin'something, They Dont Care About Us, Black or White, Earth song, Blood on the Dancefloor en Heal the World. Michael Jackson was al 6 bij zijn eerste optreden.

Een primeur was bij de MTV Awards, waar Michael Jackson tijdens het lied Billie Jean de Moonwalk uitvoerde, voor het eerst. Hoewel het niet door hem bedacht was ging het publiek uit zijn dak.

Albums en singles

CD's van Michael Jackson in een etalage

De bekendste nummers van Michael Jackson zijn:

 • ABC (als The Jackson 5)
 • I'll Be There (als The Jackson 5)
 • I Want You Back (als The Jackson 5)
 • Ben
 • Billie Jean
 • Beat It
 • Thriller
 • Bad
 • Black or White
 • Heal the World
 • Earth Song
 • They Don't Care About Us
 • Blood on the Dance Floor
 • The Girl Is Mine
 • Scream (Ook de duurde muziek clip ooit, 7 miljoen dollars)


Deze worden als zijn grootste hits gezien en staan daarom ook in het nummer-1-album wat van hem is uitgebracht in sommige landen.

Link

Nummer van Michael Jackson
The Wiz: Original Motion Picture Soundtrack:You Can't Win · Ease On Down The Road · Be A Lion · A Brand New Day
Off The Wall:Don't Stop 'Til You Get Enough · Rock With You · Workin' Day And Night · Get On The Floor · Off The Wall · Girlfriend · She's Out of My Life · I Can't Help It · It's The Falling In Love · Burn This Disco Out
Thriller:Wanna Be Startin' Somethin' · Baby Be Mine · The Girl Is Mine · Thriller · Beat It · Billie Jean · Human Nature · P.Y.T. (Pretty Young Thing) · The Lady In My Life
Bad:Bad · The Way You Make Me Feel · Liberian Girl · Just Good Friends · Another Part of Me · Man In The Mirror · I Just Can't Stop Loving You · Dirty Diana · Smooth Criminal · Leave Me Alone
Dangerous:Jam · Why You Wanna Trip On Me · In the Closet · She Drives Me Wild · Remember The Time · Can't Let Her Get Away · Heal the World · Black Or White · Who Is It · Give In to Me · Will You Be There · Keep The Faith · Gone Too Soon · Dangerous
Someone Put Your Hand Out - Promo Cassette:Someone Put Your Hand Out · Dangerous Medley (Highlights From The "Dangerous" Album)
HIStory: Past, Present and Future, Book I:Scream · They Don't Care About Us · Stranger In Moscow · This Time Around · Earth Song · D.S. · Money · Come Together · Childhood · You Are Not Alone · Tabloid Junkie · 2 Bad · HIStory · Little Susie · Smile
Blood on the Dance Floor:Blood On The Dance Floor · Morphine · Superfly Sister · Ghosts · Is It Scary
Invincible:Unbreakable · Heartbreaker · Invincible · Break Of Dawn · Heaven Can Wait · You Rock My World · Butterflies · Speechless · 2000 Watts · You Are My Life · Privacy · Don't Walk Away · Cry · The Lost Children · Whatever Happens · Threatened
Thriller (Special Edition):Someone In The Dark · Carousel
Bad (Special Edition):Streetwalker · Todo Mi Amor Eres Tú · Fly Away
Number Ones:One More Chance
The Ultimate Collection:Sunset Driver (Demo) · Scared Of The Moon (Demo) · Cheater (Demo) · Monkey Business · On the Line · Fall Again · In The Back · Beautiful Girl (Demo) · (I Like) The Way You Love Me · We've Had Enough
Thriller 25:The Girl Is Mine 2008 · P.Y.T (Pretty Young Thing) 2008 · Wanna Be Startin' Somethin' 2008 · Beat It 2008 · Billie Jean 2008 · For All Time · Got The Hots
This Is It:This Is It · Planet Earth
Michael:Hold My Hand · Hollywood Tonight · Keep Your Head Up · (I Like) The Way You Love Me · Monster · Best of Joy · Breaking News · (I Can't Make It) Another Day · Behind the Mask · Much Too Soon
Bad 25:Don't Be Messin' 'Round · I'm So Blue · Song Groove (a.k.a. Abortion Papers) · Free · Price Of Fame · Al Capone · Je Ne Veux Pas La Fin De Nous
Overige uitgaven:1983: Say Say Say · The Man

1985: We Are The World · Eaten Alive
1988: Get It
1996: Why · I Need You
2001: Shout
2003: What More Can I Give · Todo Para Ti
2010: We Are the World 25 for Haiti · Mind Is The Magic

2011: All in Your Name
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Michael_Jackson&oldid=822486"